Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 december, 2014

Filippinerna i skottgluggen för tropisk orkan?

I västra Stilla havet öster om Filippinerna bildades under måndagen en tropisk storm, namngiven Hagupit. Joint Typhoon Warning Center (JTWC) klassade Hagupit som en tropisk storm när den befann sig 4,1° norr om ekvatorn. Normalt sett bildas inte tropiska cykloner allra närmast ekvatorn då corioliskraften är svag där. Om de trots allt bildas närmare än 5º norr eller söder om ekvatorn beror det på att andra gynnsamma faktorer samverkat.

Hagupit ser ut att intensifieras snabbt

JTWC klassade under tisdagens eftermiddag Hagupit som en tropisk orkan av kategori 1. Den senaste prognosen från JTWC pekar på att orkanen kommer att fortsätta intensifieras de närmaste dagarna och Hagupit kan senare i veckan komma att nå kategori 4 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan. Med tanke på rådande atmosfäriska förhållanden och det varma havsvattnet där blir jag dock inte förvånad ifall Hagupit når den högsta nivån, kategori 5.  Prognosen är relativt säker för de närmaste två dygnen men därefter föreligger en betydande osäkerhet. Mycket tyder på att Hagupit kommer att försvagas framåt helgen den 5-7.

Prognoserad bana och intensitet i knop för den tropiska orkanen Hagupit utfärdad tisdag den 2 december. 1 knop motsvarar cirka 0,5 m/s. Klicka på bilden för förstoring. Källa: JTWC.

Når Hagupit land i Filippinerna?

Två av de mest tillförlitliga vädermodellerna, amerikanska GFS och europeiska ECMWF skiljer sig markant åt i hanteringen av Hagupit. GFSs prognos är att orkanen styrs norrut bort från Filippinerna mot kallare havsvatten. ECMWFs prognos pekar istället på att orkanen gör en direktträff någonstans över södra eller mellersta Filippinerna i slutet av helgen för att sedan röra sig västerut över Kinesiska havet och därefter nå land över Vietnam någon gång under nästa vecka. Även om Hagupit drar in över Filippinerna i försvagat skick kan den ställa till med stora bekymmer. Huruvida detta verkligen blir fallet får vi all anledning att återkomma till om senare i veckan!