Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 december, 2014

Lokal vinter i nordligaste Götaland + Solrekord i Stockholm och Kiruna

Sedan den 27 november och framåt har dygnsmedeltemperaturen pendlat kring 0° på många håll i Svealand samt de inre och norra delarna av Götaland. För att meteorologisk vinter skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen ligger under 0° fem dygn i följd. Nästan alla stationer i inre och norra Götaland har legat strax över och under 0°, alla utom en… Gårdsjö i nordligaste Västergötland, strax väster om Finnerödja, har nu fyra dygn i följd haft en dygnsmedeltemperatur som legat under 0°. Med allra största sannolikhet kommer Gårdsjö att få meteorologisk vinter från och med den 27 november då vinterns ankomst räknas som det första av de fem dygnen. Detta då temperaturen idag, måndag den 1 december, fram till klockan 15 hållit sig strax under nollan. Under tisdagen vet vi hur det gick! Normalt sett anländer den meteorologiska vintern till Gårdsjö runt den 25 november.

I övrigt har vintern fortsatt att röra sig söderut och befinner sig nu strax norr om Karlstad och väster om Gävle (se årstidskartan). Under de kommande dagarna väntas i allmänhet minusgrader nattetid och bara någon enstaka plusgrad på många håll i Götaland. Vintern kommer därmed sannolikt att erövra fler delar av inre och norra Götaland innan mildare luft drar in framåt helgen. Att de inre och norra delarna av Götaland får vinter i slutet av november är helt normalt.

Under de kommande dygnen väntas vintern fortsätta vandra söderut. Det följs enklast på årstidskartan!

Solrekord i Kiruna – bottenrekord i Stockholm

När november nu är till ända kan vi konstatera att det blev två solrekord för månaden. I Kiruna lyste solen i 42 timmar vilket överträffade det förra novemberrekordet på 40 timmar från 2008. Solskensmätningar har pågått sedan 1958 i Kiruna. I Stockholm bjöd årets novembermånad på 5 ynka soltimmar. Därmed slogs det tidigare novemberrekordet på 8 timmar från år 2000 och 1960. I Stockholm har solskensmätningar pågått sedan 1908.