Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

14 november, 2014

Nu sjunger sommaren på sista versen…

Idag skriver vi den 14 november i almanackan men längst ner i Sydsverige så håller den meteorologiska sommaren fortfarande stånd. Nu ser det dock ut som att den seglivade sommaren anno 2014 till slut kommer att tacka för sig och ersättas med meteorologisk höst även längst ner i söder. Följande SMHI-stationer har ännu inte fått meteorologisk höst:

Hade meteorologisk sommar igår, den 13 november:

Falsterbo Manuell (Skåne)

Falsterbo Automat (Skåne)

Skillinge (Skåne)

Hade sommar den 12 november men hösttemperatur den 13:

Hanö (Blekinge)

Karlskrona-Söderstjerna (Blekinge)

Utklippan* (Blekinge)

För Utklippan i Blekinge skärgård gäller att det med största sannolikt fortfarande råder sommar men stationen hade ett avbrott på fem dygn i slutet av oktober. En jämförelse med grannstationerna tyder på att hösttemperaturer förekom där då men att de inte varade fem dygn i sträck vilket krävs för att meteorologisk höst skall anses råda.

Sommar den 11 november men hösttemperatur den 12-13:

Nidingen (Halland)

Måseskär (Bohuslän)

Väderöarna (Bohuslän)

Sommar den 10 november men hösttemperaturer den 11-13:

Ölands södra udde

Sommar den 9 november men hösttemperaturer den 10-13:

Vinga (Västergötland)

Tangering av rekorddatum eller nytt rekorddatum?

Det sannolikt allra senaste datumet som sommaren lyckats hänga kvar vid någon station är den 14 november vilket inträffade år 2005 ute vid Måseskär i Bohuslän. Prognosen pekar på att temperaturen kan komma att hålla sig på minst 10,0° idag och imorgon men att det kommer att vara fråga om mycket små marginaler. Dessutom är det i stort sett bara ute vid Falsterbo och Skillinge som sommaren har en hyfsat realistisk chans att hänga kvar idag och imorgon, den 15. Från söndag och framåt blir det med största sannolikhet något lägre temperaturer även vid sydkusten.

Rekordsen höst i Falsterbo

Oavsett när sommaren i Falsterbo tar slut kommer hösten 2014 att bli rekordsen där. Sedan temperaturmätningar inleddes i Falsterbo 1880 har man aldrig haft en så sen höst där. Det närmaste man kommer är 1977 då hösten anlände först den 12 november. I Falsterbo anländer den meteorologiska hösten normalt sett den 15 oktober. Utifrån tillgänglig statistik  förekommer det dock att sommaren hänger med in i början av november. Under perioden 1930-2014 har detta inträffat 14 gånger varav tre år i rad 1967-1969. Däremot finns det bara två kända fall då sommaren inte lämnat Falsterbo förrän efter den 5 november. Dessa inträffade 1957 (hösten kom den 6/11) samt 1977 (höst från den 12/11).

Att åren 1930-2014 valts här beror på att maximi- och minimitermometer inte infördes i Falsterbo förrän 1930. Väljer man att även inkludera åren från 1880-1929 är det ytterst sannolikt att det inte förekom något fall under den här tiden.

När samtliga stationer fått meteorologisk höst kommer jag att meddela er om det här på bloggen!