Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 november, 2014

Kalla dalgångar i fjällen

Den gångna natten var säsongens hittills kallaste med knappa -28 grader i Nedre Soppero. Men det har varit rejält kallt på många håll i norra Norrland tack vare att ett högtryck som här gett klart väder och svaga vindar. De flesta har väl hört att kall luft är ”tyngre” än varm luft och att det finns klassiska ”köldhål” som ofta har kallt på vintern och att dessa ligger i dalgångar eller andra låga punkter i förhållande till sin omgivning. Satellitbilden här nedan från den gångna natten visar med all tydlighet att det faktiskt förhåller sig på just det sättet. Det är en så kallad IR-bild där förhållandevis varma ytor blir mörka och kalla ytor blir ljusa. Notera hur väl dalgångarna i fjällkedjan syns som ljusa grenar. T.ex. Rapadalen i Sarek och Visttasvaggi vid Kebnekaisemassivet syns tydligt. I bilden är även stationerna Nikkaluokta och Tarfala utmarkerade för att visa på den stora lokala variation i temperatur som ofta uppstår vid sådana här vädersituationer. Kl 6 i morse rapporterade Nikkaluokta vid lägsta änden av Visttasvaggi -26,4 grader och samtidigt hade Tarfala, högre upp i Kebnekaisemassivet -11,4 grader, alltså 15 graders skillnad. (Klicka på bilden för att förstora.)

IR-satellitbild från NOAA klockan 03:44 torsdag 13 november 2014. Ljusa områden är kalla, mörka områden varma. Varmt i detta avseende är tex de öppna sjöarna Akkajaure och Torneträsk i fjällen med en vattentemperatur på strax över 0 grader.