Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

31 oktober, 2014

Sommaren håller i sig när extremt mild inledning av november väntas i Sydsverige

Under tisdagen noterades för årstiden extremt höga temperaturer i den södra halvan av landet. På flera håll rapporterades temperaturer på 16-17 grader, exempelvis i Stockholm, Hudiksvall, Sundsvall, Linköping och Norrköping. I främst södra Norrland har det med största sannolikt inte varit lika varmt så pass sent i oktober sedan regelbundna temperaturmätningar inleddes där under andra halvan av 1800-talet. Hade värmen anlänt några dagar senare hade det blivit nya novemberrekord på många håll för stationer med mer än 100-åriga mätserier. En ny portion med rejält mild luft väntas till helgen och början av nästa vecka och det kära läsare är bland annat vad dagens blogginlägg handlar om! Dessutom diskuteras den meteorologiska sommarens fortsatta öde i Sydsverige.

Extremt mild inledning av november

Som inläggets rubrik antyder kommer för årstiden mycket mild luft att strömma upp över landet under Allhelgonahelgen. Det är inte alldeles omöjligt att vi under söndag-tisdag på några håll i södra och sydöstra Götaland kan komma upp i temperaturer på omkring 15 grader. Det bör nämnas att detta i så fall inte är långt från det svenska novemberrekordet på 18,4° uppmätt i Ugerup i Skåne den 2 november 1968. Så varmt lär det knappast bli i år men kanske kan något eller några värmerekord slås lokalt? Några stationer med mer än 100-åriga mätserier som utifrån dagens prognoskarta skulle kunna ha en realistisk chans att slå sina gamla novemberrekord är Borås, Göteborg, Linköping, Skara, Ulricehamn, Falsterbo, Karlshamn, Visby och Kalmar. Huruvida det verkligen blir några nya värmerekord får vi återkomma till i nästa vecka. Vill man själv hålla koll på rekorden rekommenderar jag er att följa de dagliga extremvärdena på hemsidan samt jämföra värdena med de i Väder och Vatten-tabellen för november. Rekordvärdena där gäller från 1901 och framåt alternativt från angivet startår.

Ovanligt lång sommar i Skåne

Samtidigt som det ser ut att bli en ovanligt varm Allhelgonahelg där vi minns våra nära och kära är det främst i stora delar av Skåne, södra Blekinge och på Öland som det fortfarande är meteorologisk sommar. Den meteorologiska sommaren anlände redan runt den 19 april till södra Sverige vilket var mycket tidigt. Då det nu ser ut att bli mycket milt i Götaland de första dagarna av november är det nog en del som undrar ifall det varit en rekordlång sommar i år?

Jag har kollat igenom statistiken för åren 1961-2013 för Lund. Det jag fann var att år 2000 hade den längsta sommarperioden i Lund. Det året anlände sommaren redan den 18 april till Lund och varade ända fram till den 31 oktober där. Det allra senaste datum som jag hittills funnit att den meteorologiska sommaren lyckats hålla sig kvar till är den 14 november ute vid Måseskär vilket inträffade 2005. Det tidigaste datumet som sommaren anlänt till någon meteorologisk station i södra Sverige är kring den 15 april. Rent teoretiskt skulle alltså sommaren kunna vara i 7 månader. Det bör i så fall vara en station som ligger nära kusten men som ändå inte är en ren kuststation. Detta för att undgå havsvattnets fulla inverkan på temperaturerna. Något säkert svar på exakt hur lång den längsta sommaren varit kan jag inte ge. Detta då det skulle kräva en omfattande manuell genomgång av samtliga meteorologiska stationer som finns digitaliserade samt de som ännu inte digitaliserats. För Lunds del är det dock mycket sannolikt att 2000 är den hittills längsta sommaren där även om man inkluderar åren 1881-1960. För att det värdet skall slås behöver sommaren hålla i sig där fram till den 3 november vilket faktiskt kan inträffa. Oavsett hur det blir med den saken står det klart att sommaren 2014 i Lund kommer att bli en av de längsta som upplevts där.

Höst utan vinter i Götaland?

Till sist kommer även sommaren att få vinka farväl för det här året även i landets sydligaste delar. Däremot är det inte givet att den meteorologiska vintern anländer dit. Under riktigt milda år händer det att hösten övergår i meteorologisk vår den 15 februari vilket är det tidigaste datum som den meteorologiska våren får ankomma. Detta under förutsättning att dygnsmedeltemperaturen håller sig över 0° under perioden 15-21 februari. I Stockholm har det inträffat två gånger nämligen 1949 och 1973. I södra Götaland är detta en vanligare företeelse än i Stockholm. Tittar vi på perioden 1991-2014 har det för exempelvis Falsterbos del inträffat åren 1992, 1998, 2000-2002 samt 2007-2008.

November 1938 och 2000 varmast i Götaland

Avslutningsvis tänkte jag, med tanke på det mycket milda väder som ser ut att inleda november passa på att nämna att det i Götaland är år 1938 och 2000 som är de två novembermånader som varit allra varmast. November 2000 dominerar stort men för Skånes del, liksom större delen av Blekinge, södra delen av västkusten samt inre Småland är det istället november 1938 som håller rekordvärdena. November 2000 är ju även känd för de extrema vattenflödena i västra Götaland och Svealand då Glafsfjorden vid Arvika i Värmland svämmade över.

Alla helgons dag, liksom Allhelgonadagen, infaller i år den 1 november. Källa: Wikipedia.

Trevlig Allhelgonahelg kära läsare!