Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

15 oktober, 2014

Tropisk orkan ser ut att hota Hawaii

Det ser eventuellt ut som att den tropiska stormen Ana kan komma att dra in över Hawaii framåt söndag-måndag, då som en tropisk orkan av kategori 1 enligt amerikanska Central Pacific Hurricane Center (CPHC). Den senaste prognosen från CPHC pekar på att Ana kommer att nå orkanstyrka senare idag, onsdag. Även om Ana i nuläget inte väntas bli kraftigare än en kategori 1 – orkan kan den ställa till med stora problem. Förutom kraftiga vindar för Ana även med sig en stormflod och ymnigt regn vilket kan orsaka översvämningar och jordskred. Regnet lär dessutom förstärkas orografiskt över lovartsidan. Exempelvis så är den högsta punkten på Hawaiis huvudö (”Big Island”) över 4000 m öh medan Oahus högsta punkt når 1220 m över havet. Hawaii består av flera olika öar. Huvudön är dock inte den med högst antal boende. Flest invånare finns på ön Oahu med drygt 1 miljon varav 350 000 i delstatshuvudstaden Honolulu.

Prognoserad bana för Ana utfärdad den 15 oktober. Observera att vinden här anges i knop. 1 knop motsvarar ca 0,5 m/s. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Joint Typhoon Warning Center.

I augusti drog den tropiska stormen Iselle in över huvudön Hawaii (”Big Island” med största staden Hilo – se karta nedan)  vilket var en ovanlig företeelse. Överlag är det sällan som tropiska cykloner drar in över Hawaii då dessa är relativt ovanliga i centrala delarna av Stilla havet samt till följd av det faktum att Hawaii är litet i förhållande till Stilla havet. Sedan 1950 finns det bara fem fall där en tropisk storm eller orkan gjort en direktträff över någon av Hawaiis öar. Den allra kraftigaste av dessa var Iniki som den 11 september 1992 drog in över ön Kauai som en kategori 4 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan.

Tropiska cykloner gör sällan en direktträff över Hawaii. Sedan 1950 finns det bara en handfull sådana fall. Observera att den tropiska stormen Iselle som drog in över huvudön i augusti inte finns representerad här. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Central Pacific Hurricane Center.

Karta över Hawaii. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Wikipedia.

Orkanen Gonzalo inget hot mot USA men däremot mot Bermuda och möjligen även Newfoundland

Sent på söndagen bildades säsongens åttonde tropiska storm, namngiven Gonzalo, strax öster om Leeward Islands på Atlanten. Under måndagen passerade Gonzalo ögruppen samtidigt som den växte i styrka och hade sent på måndagskvällen uppgraderats till orkan av amerikanska National Hurricane Center (NHC). Gonzalo har sedan dess fortsatt att intensifieras och klassades på onsdag förmiddag som en kategori 3 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan av NHC. Orkaner som når kategori 3-5 kallas ”major hurricanes”.  NHCs intensitetsprognos för Gonzalo som utfärdades under onsdag förmiddag indikerar att orkanen kan komma nå kategori 4 någon gång under onsdagen eller torsdagen för att sedan försvagas.

NHCs senaste prognos för Gonzalo pekar på att orkanen böjer av åt nordost framåt slutet av veckan samtidigt som den då försvagas. Därmed väntas den inte utgöra något hot mot USAs ostkust. De enda bebodda områdena som just nu ser ut att kunna drabbas av orkanens framfart är Bermuda samt eventuellt även Newfoundland. Ifall Gonzalo drar in över Newfoundland förmodas den vid laget ha omvandlats till en kraftfull mellanbreddscyklon dvs ett vanligt lågtryck.

Prognoserad bana för den tropiska orkanen Gonzalo utfärdad onsdag den 15 oktober. Källa: National Hurricane Center.

Vongfong dumpade lokalt en halv meter regn i Japan

Orkanen Vongfong som under lördagen passerade ögruppen Ryukyu Islands som en kategori 1 – orkan hade nedgraderats till en tropisk storm när den väl nådde det japanska fastlandet på måndagen den 13. Även om Vongfong försvagades i takt med att den rörde sig norrut så förde den med sig stora mängder regn. Kunigami på Okinawa fick ta emot totalt 559 mm regn under 72 timmar. På fastlandet fick Mikado sammanlagt 521 mm under en period på 48 timmar. När stormen passerade Fukushimaområdet fick Shinchi 136 mm på 3 timmar.

Hud Hud fixade trist jubileum

I nordöstra Indien drog orkanen Hud Hud in under söndagen den 12 vilket var på dagen exakt ett år efter att orkanen Phailin drabbade landet. Dock drog Hud Hud in något längre söderut jämfört med Phailin. Åtminstone 24 människor omkom till följd av orkanens framfart vilket ändå får ses som en låg siffra med tanke på att orkanen träffade staden Vizakahpatnam med knappt 2 miljoner invånare. Minst 214 mm föll under en 24-timmarsperiod i staden i samband med orkanen. När Hud Hud nådde land över Indien klassades den av JTWC som en kategori 3 – orkan efter att kortvarigt ha varit en kategori 4 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan.