Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

14 oktober, 2014

Vintern kopplar greppet i norra Norrland – sommaren på väg bort i Götaland

De senaste dygnens, för årstiden kalla väder i norra Norrland har gjort att den meteorologiska vintern kopplat greppet om denna landsände. I Kiruna och Karesuando anlände den meteorologiska vintern den 9 oktober. Detta var omkring 0-1 vecka tidigare än normalt. I Kiruna får man normalt sett vinter den 10 oktober (avser referensperioden 1961-1990).

Sommaren pressas söderut

I praktiskt taget hela Götaland samt delar av södra Svealand råder fortfarande meteorologisk sommar. Där är den meteorologiska hösten i allmänhet 1-3½ veckor försenad. I sydvästra Skåne anländer hösten normalt sett inte förrän den 10-15 oktober. Under gårdagen, den 13 oktober, rådde det dock hösttemperaturer i stora delar av Götaland med undantag för södra Skåne samt kusttrakterna. Kyligare väder väntas nu under veckan vilket kommer att innebära att sommaren pressas långt söderut över Götaland. Helt lär den dock inte försvinna ännu. Mildare luft väntas dra in över landet framåt slutet av helgen vilket i så fall lär hindra hösten från att putta undan sommaren helt och hållet.

Både vinterns och höstens framfart följs bäst på årstidskartan.