Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

25 september, 2014

Nytt köldrekord för september i Umeå

Det händer då och då att vi noterar nya värmerekord för våra allra längsta mätserier. Med det menar jag serier som är 150 år eller äldre.

Däremot tillhör det numera sällsyntheterna att vi får nya köldrekord för de allra längsta mätserierna.

Visst kan det under ovanligt kalla perioder fortfarande hända att det rapporteras temperaturer som är de lägsta på 50 år eller så. Till exempel har vi haft några sådana exempel de senaste nätterna.

  • Lund hade natten mot tisdagen 0,0° vilket är det lägsta i Lund för september månad sedan 1939.
  • Gävle noterade natten till onsdagen -5,3° vilket är det lägsta i Gävle i september sedan 1952.

Men att få köldrekord för hela mätserien är mycket svårt. När många av de klassiska mätserierna startade i slutet av 1850-talet eller början av 1860-talet så befann vi oss mer eller mindre i slutskedet av den mycket kalla epok som kallas ”lilla istiden”.

Men i natt den 25 september så hände det!

Umeå rapporterade -8,5° i minimitemperatur i natt. Det är en rejäl putsning av tidigare ”all-time low” för Umeå som var -7,3° den 26 september 1968. Mätningarna i Umeå startade i slutet av år 1858.

Nu ska sägas att mätningarna i Umeå sedan ett antal årtionden utförs ute vid flygplatsen, medan de äldre mätningarna utfördes mitt inne i staden. Nu är detta inget som är unikt för Umeå, utan även till exempel Gävle och Lund (se ovan) har flyttats från centrala lägen till förmodligen lite kallare lägen i ytterområden av städerna.

Stationen i Gävle är ett typiskt exempel på en station som flyttats till mer öppna områden i utkanten av tätortsbebyggelsen. Nu ligger den på ett rätt öppet fält i Hille cirka 5 km norr om Gävle centrum. Den som har ögonen med sig kan få en glimt av stationen från järnvägen mot Söderhamn.