Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 september, 2014

Mycket kall septembernatt i norra Norrland och Skåne

Riktigt kall ishavsluft har nu svept ner över landet med frost långt ner över Götaland. I norra Norrlands fjälltrakter är det fråga om vintertemperaturer med nära nog nollgradigt dagtid. I samband med klart väder sjönk temperaturen under tisdagsnatten lokalt under -10° i vindsvaga dalgångar i norra Norrland. Detta var fallet i både Vilhelmina och Latnivaara, båda belägna i Lappland. Kallast var det i Latnivaara som rapporterade -11,4° vilket är den lägsta septembertemperatur som uppmätts i Sverige sedan 2003 då Nikkaluokta rapporterade -12,5°. I Gäddede i nordvästra Jämtland hade man som lägst -6,0° vilket är den näst lägsta septembertemperatur som observerats där. Den 30 september 1976 hade man -6,8° där. Temperaturmätningar i Gäddede inleddes 1905. Som en jämförelse kan nämnas att Sverigerekordet för september är -15,2° uppmätt den 26 september 1939 i Brännberg i Norrbotten. Läs mer om detta i temperaturextremer för september.

Näst kallaste septembernatten i Lund efter 1888

I Lund blev nattens lägsta temperatur exakt 0,0°. Sedan mätningar med minimitermometer infördes i Lund 1881 finns det bara ett lägre septembervärde därifrån. Detta inträffade 1888 då Lunds köldrekord för september på -1,0° observerades. Den 25 september 1939 var det dock lika kallt som den gångna natten i Lund, det vill säga 0,0°.

Snöfall i nordöstra Norrland under onsdagen?!

Under söndagen rapporterades säsongens första mätbara snötäcke från Kiruna-Esrange som då hade 1 cm på morgonen. På måndagens morgon hade Katterjåkk i Riksgränsfjällen 4 cm vilket idag på höstdagjämningen, tisdag den 23, hade minskat till 2 cm. Mer snö kan dock komma att falla senare under veckan i norra Norrland. Lågtrycket som gav mycket stora regnmängder i östra Svealand har nu rört sig bort österut. Under onsdagsdygnet väntas lågtrycket dock svänga in över finska Tornedalen med tillhörande nederbörd. Då luften är så pass kall kan nederbörden i svenska Tornedalen falla som snö eller snöblandat regn ända ner till Haparanda. I norra Tornedalen kan det komma upp mot 1 dm nysnö. Att det snöar i de här delarna av norra Norrland är inget ovanligt, däremot är det sällan något större snödjup uppmäts. I Karesuando är snödjupsrekordet för september på 7 cm från 1948. Dessvärre har vi sedan 2012 inga snödjupsmätningar där.

Prognos för norra Norrland klockan 02 torsdag den 25 september. Ett lågtryck med centrum över finska Tornedalen kan ge nysnö i nordöstra Norrland. Klicka på bilden för förstoring. Källa: SMHI.

Kung Bore till Lapplandsfjällen?

Det för årstiden mycket kyliga vädret har gjort att de senaste två dagarna har bjudit på vintertemperaturer i delar av Lapplandsfjällen (se årstidskartan). Det kalla vädret ser nu ut att hålla i sig ett par dagar framåt och det finns därför en klar möjlighet att den meteorologiska vintern anlände till Lapplandsfjällen redan den 21 september. För att detta skall ske krävs dock att dygnsmedeltemperaturen de kommande 3-4 dygnen som högst är 0,0°. Normalt sett anländer vintern till Lapplandsfjällen i början av oktober. I augusti 2010 fick högfjällsstationen Tarfala (1150 m öh) meteorologisk vinter redan i slutet av augusti.

Hösttemperaturer i söder men sommaren behåller greppet

Måndagens kalla väder bjöd på hösttemperaturer (se årstidskartan) även i södra Sverige bortsett från kustområdena samt Öland och Gotland. Det är dock emellertid tveksamt om hösten lyckas etablera sig även i söder. Visserligen kan tisdag-torsdag komma att bjuda på höstväder men framåt fredagen ser ett intensivt lågtryck ut att dra in över landet med mildare luft. Därmed är det sålunda osäkert ifall dygnsmedeltemperaturen kommer att ligga under 10,0° fem dygn i följd i söder vilket krävs för att meteorologisk höst skall anses råda.