Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

22 september, 2014

Första septemberstormen på elva år gav mycket stora regnmängder

I morgon tisdag är det höstdagjämning. I år har vädret också blivit betydligt mer höstlikt lagom till höstdagjämningen.

Det högtryck som dominerat vädret i Sverige i över en veckas tid drog bort österut under helgen. Detta lämnade utrymme för fronter att ta sig ner över landet från nordväst.

Väderläget klockan 20 på lördag kväll den 20 september. Längst i norr och ned längs norska gränsen finns en kallfront.

När kallfronten fortsatte ner över landet utvecklades ett lågtryck på fronten över Östersjön. På lågtryckets baksida blåste det upp nordostlig storm på Örskär vid Upplandskusten, och det har fallit mycket stora regnmängder i framför allt östra Svealand.

Väderläget klockan 02 natten mot måndag den 22 september.

Som mest har det blåst NNO 26 m/s på Örskär. Det är första gången på elva år som vi noterat stormvindar i svenska kustfarvatten i september. Senast det begav sig var den 23 september 2003. Även den gången var det Örskär som stod för noteringen med VSV 26 m/s. Senast det blåste storm i september vid mer än bara en enstaka station var den 9 september 1994 på västkusten.

Den största regnmängden hittills har rapporterats från Films kyrkby i norra Uppland, där man fått hela 93,4 mm från klockan 08 i går till klockan 08 i dag måndag. För att finna en större dygnsmängd i september i Sverige får vi gå tillbaka till 8 september 2001 då Ölands södra udde fick 108 mm.

Stockholm rapporterade en dygnsmängd på 44,2 mm, varav 31,2 mm föll på 12 timmar under söndagen med en del översvämningar som följd. Senast det föll större mängder under ett septemberdygn i Stockholm var den 13 september 1937 då det föll marginellt mer med 44,4 mm. Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden så finns ett (möjligen något osäkrare) värde i Stockholm på 157 mm under 24 timmar den 8 september 1857.