Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

19 augusti, 2014

Ostadigt och höstlikt väder

Söndagen blev extremt blöt i delar av Halland och västra Småland. Vid flera av våra mätstationer rapporterades då en dygnsmängd på minst 50,0 mm. Allra mest regn fick Skeppshult i västra Småland där det totalt föll 91,5 mm vilket även är årets hittills största nederbördsmängd under ett dygn. På andra plats kom Torup i Halland med 82,1 mm. I Torup där vi har en automatstation kan vi se hur nederbörden fördelade sig under den period då mest regn föll.

Figur 1: nederbördens fördelning i Torup timme för timme mellan klockan 13 på söndag den 17 till och med klockan 13 på måndagen den 18. Axeln till vänster indikerar mängden nederbörd som fallit under en timme (blå staplarna) medan axeln till höger visar den ackumulerade mängden under de senaste 24 timmarna (svart linje). I det här fallet föll totalt 96 mm i Torup. Källa: SMHI.

Även måndagen blev en riktigt blöt historia i sydvästra Sverige. Torup fick under måndagen 56 mm. Där har man nu på två dygn fått sammanlagt 138 mm. Skeppshult är inte långt efter med sina 131 mm. Det kraftiga regnet har även orsakat översvämningar på sina håll i Halland och västra Småland och en klass 1 – varning föreligger för höga flöden.

Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta i vart fall en vecka till. Detta innebär att vi kommer att ha ett lågtryck som parkerar över landet och matar in områden med regn och skurar, främst över södra Sverige. De största mängderna ser ut att falla över västsidan av Sydsvenska höglandet vilket ofta är fallet när vinden ligger på från väst- och sydväst. Temperaturerna i södra Sverige ser heller inte ut att orka upp i mer än drygt 20° som bäst och många lär nog uppleva vädret som höstlikt.

 

Hur långt kommer hösten att avancera?

Medan regnet ser ut att fortsätta strila ner över södra Sverige är det inte fullt lika ostadigt i landets norra delar. Där är det istället höstlikt väder. De senaste tre dygnen har en stor del av Norrland samt nordvästra Dalarna haft dygnsmedeltemperaturer under 10,0° (se årstidskartan). Lördagen bjöd på den första mer allmänna frosten i vindsvaga dalgångar. Då det kommer att fortsätta vara för årstiden låga temperaturer uppe i norr lär hösten med stor sannolikhet göra ett jätteskutt söderöver den kommande veckan. Detta skulle i så fall innebära att höstens ankomstdatum blir kring den 16 augusti vilket skulle vara drygt 1-2 veckor tidigare än det normala ankomstdatumet. Det krävs dock att dygnsmedeltemperaturen är under 10,0° minst 5 dygn i följd. Vilka områden som kan komma att få meteorologisk höst följs enklast på årstidskartan.