Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

12 augusti, 2014

2 T i Trelleborg

Det var en spännande kvällshimmel som observanta Trelleborgare kunde blicka upp mot igår kväll. En åskcell tornade upp sig och belyst från kvällssolen som var på väg ner i nordväst fångades dessa två tromber på bild. Klicka på bilden för att få den större.

En vacker bild från ett hustak i Trelleborg igår kväll, 11 aug 2014. FOTO: Ann-Sofie Jönsson

 

Gårdagskvällen tromber utanför Trelleborg. Klicka på bilden för att få den störe. FOTO: Sven-Olof Kiellander

 

Här nedan syns ett par högupplösta satellitbilder som är tagna 1-2 timmar efter den tidpunkt då ovanstående foton är tagna. Åskcellen har rört sig vidare åt nordost, bort från Trelleborg (vit prick) men är fortfarande aktiv över Österlen. Klicka på bilden för att få den större.

I den vänstra bilden syns moln och radarekon från 21:30 igår kväll, den 11 aug. Större delen av Götaland har klart och fint väder men på några platser lever en del regn- eller åskskurar kvar, vilket man tydligt ser i bilden till höger där de turkosa åsktecknen visar urladdningar mellan 20:30-22:30 igår kväll.

 

Notera att de flesta urladdningar sker över hav. Detta beror på att när vi nu är inne i en svalare luftmassa så är temperaturen kvälls- och nattetid betydligt lägre över land än över hav vilket leder till att den mest labila luften under dygnets mörkare halva nu återfinns över de varma vattenmassorna.