Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

4 augusti, 2014

Nya värme- och åskrekord….

 

Efter en kort andhämtningspaus med lite svalare väder fick vi i söndags en ny framstöt av riktigt varm luft. Det var framför allt sydöstra Sverige som berördes, men varmluften sprider sig norrut.

 

Under söndagen den 3 augusti kunde vi inkassera en del nya värmerekord:

Visby satte nytt absolut värmerekord för augustimånad med 32,9°. Det var en rejäl putsning av Visbys gamla värmerekord för augusti som var 31,8° från år 1992. När det gäller sommaren som helhet så blev det dock inget nytt värmerekord för Visby. I juli månad har det nämligen varit varmare med som mest 33,7° den 11 juli 2010.

 

Örebro noterade under söndagen sin varmaste augustidag sedan 1982 med 31,5°.

 

Härsnäs i Östergötland var varmast i landet med 33,9° och tangerade därmed Hökmarksbergets toppnotering från den 26 juli.

 

Temperaturmätaren i Härsnäs i Östergötland

 

 

Nästan nytt rekord för varmaste tropisk natt

På Gotska Sandön sjönk inte temperaturen lägre än 23,6° natten till måndag. Det fattades bara en tiondels grad till det svenska rekordet som är 23,7° vid Kullen i Skåne den 10 augusti 1975.

 

Nytt åskrekord igen

Rekordet med drygt 43 000 blixturladdningar på ett dygn från den 27 juli i år blev inte långlivat. En mycket aktiv kallfront över västra Skandinavien bidrog nämligen till 47 901 blixturladdningar under söndagen. Värst ser det enligt blixtkartan ut att ha varit i trakterna av Karlstad, där det förekom en hel del översvämningar under söndagen. Den största regnmängden vid någon av våra stationer rapporterades från Gustavsfors i mellersta Värmland med 71 mm.

Blixturladdningar den 3 augusti 2014

 

Skogsbränder

Som vi har hört på nyheterna så förekommer det även skogsbränder i det varma sommarvädret. Den skogsbrand som rasar i Västmanland kan visa sig bli en av de mest omfattande vi känner till i Sverige. Rök från branden har spridit sig upp till Dalarna, och det finns uppgifter av att den märkts av ända uppe i Jämtland.

 

Värmen fortsätter…

Det är inte säkert att rekordslakten är slut för den här gången. Även måndagsdygnet kan bjuda på en del rekord, så vi får nog anledning att återkomma….