Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

22 juli, 2014

Ljummaste natten vid Norrlandskusten på minst 50 år

I natt den 22 juli sjönk inte temperaturen lägre än 22,4° i Storön vid Norrbottenskusten utanför Kalix. Rödkallen var inte mycket sämre med 21,9°. Där hade man alltså en tropisk natt med god marginal. Havsvattentemperaturen i norra Bottenviken är cirka 21° vilket hjälper till att hålla temperaturen hög under natten.

 

En tropisk natt definieras som en natt då temperaturen inte sjunker under 20,0°.

 

Under åtminstone de senaste 50 åren har vi inget exempel på en så hög minimitemperatur vid någon norrländsk station. Det var dock i och för sig en putsning på bara en tiondels grad av tidigare rekord.

För att finna en ljummare natt än så här i Sverige som helhet får vi gå tillbaka till den 13 juli 2010 då Karslkrona-Söderstjerna samt mätbojen vid Huvudskär hade 22,7° som minimitemperatur under natten.

 

Den allra högsta kända minimitemperaturen i Sverige är 23,7°, vilket noterades vid Kullen i Skåne under den klassiska värmeböljan i augusti 1975.

 

Stationen Storön där temperaturen i natt inte sjönk under 22,4°. Bilden är tagen den 16 augusti 2005.