Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

21 juli, 2014

Rammasun passerade i mediaskugga

Under förra veckan passerade den mycket kraftiga tropiska cyklonen Rammasun över norra Filippinerna och vidare mot den sydkinesiska ön Hainan och sydkusten av det kinesiska fastlandet. När Rammasun nådde södra Kina så var det i form av den kraftigaste tropiska cyklonen där sedan 1973.

På Hainan föll mycket stora regnmängder i samband med Rammasun. Flera stationer fick över 400 mm på ett dygn, till exempel 474 mm i Jiang den 19. Vid några kinesiska mätbojar registrerades vindbyar över 70 m/s.

Rammasuns bana över Hainan och sydkusten av det kinesiska fastlandet den 19-20 juli. Källa: Kinesiska vädertjänsten

 

Rammasun har på Filippinerna krävt omkring 100 dödsoffer, och i Kina ett ännu okänt antal. Sannolikt skulle den här tropiska cyklonen fått ännu större rubriker i massmedia om den inte hamnat i ”skuggan” av de andra stora händelserna i världen just nu.

 

Även ”små” tropiska cykloner kan skapa dramatiskt väder

Samtidigt med Rammasun fanns en annan, men betydligt svagare, tropisk cyklon på östra delen av Stilla havet med namn Wali. Den försvagades snabbt, men fuktighet från resterna av Wali tillsammans med ett lågtryck i höjden gav mycket stora regnmängder på Hawaii. Det gäller framför allt på ön Oahu, där stationen Kahana Stream fick 353 mm den 19.

 

Ny tropisk cyklon, Matmo’ på väg mot Kina

Öster om Filippinerna finns en ny tropisk cyklon, Matmo. Den tar en nordligare och brantare bana än Rammasun, och väntas om några dygn passera Taiwan och sedan vidare åt nordväst in över Kinas fastland.

Erfarenhetsmässigt brukar det falla stora regnmängder på den bergiga ön Taiwan i samband med passage av tropiska cykloner. Så vi får nog anledning att återkomma till Matmo i en eller annan form.