Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 juli, 2014

Vad är normalt juliväder?

Idag skriver vi den 1 juli. Därmed är vi nu inne i semestermånaden nummer ett. För många är vädret en mycket viktig detalj i semesterfirandet. En regnig sommar kan förstöra humöret för många semesterfirare vilket kan skapa en enorm frustration. För andra är det inte lika viktigt. I vår moderna tid ställs det således närmast enorma krav på perfekt sommarväder med temperaturer på 25-30 grader och en massa sol. Men vad är egentligen ”normalt” väder i juli? Det ska vi kika lite på idag!

Så här varmt brukar det vara under en normal julidag i Sverige.

Som synes så kan man inte räkna med att det ska vara varmt varje dag i juli. Många är vi nog som ännu minns den där heta julimånaden VM-sommaren 1994 när svenska fotbollslandslaget grävde brons i USA. Så varma julimånader är dock sällsynta. Juli är statistiskt det inte bara den varmaste månaden utan även den nederbördsrikaste. Hur ser det då ut med nederbörden?

 

Normalt antal nederbördsdygn i juli (vänstra bilden) samt normal månadsnederbörd i juli (högra bilden).

I västra Norrland får man alltså vara beredd på att det faller mätbar nederbörd (minst 0,1 mm) under lite drygt hälften av dagarna i juli. Bästa vädret nu återfinns allt som oftast längs våra kuster. Och är semestervädret kinkigt finns det alltid andra saker att göra än att ligga på en strand och pressa sig, så som exempelvis fiske, vandring, bär- och svampplockning, spela sällskapsspel, museibesök etcetera. Men helt klart är att en sommar med regn i stort sett varenda dag är rätt enahanda, speciellt som många sen ska jobba ända fram till jul utan någon längre ledighet. Flera minns nog exempelvis de taskiga somrarna 1987, 1993, 1998 och 2000.

 

Till sist, den som vill veta mer om hur vädret brukar vara under andra månader på året hänvisas till faktabladet ”Liten väderguide