Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

17 juni, 2014

Sol, vind och vatten…

I och med den här veckan, kan man väl säga att sommaren är igång på allvar. Det kanske inte känns så rent vädermässigt med kyliga nordliga vindar och till och med snöfall i norra Lappland men skolorna har slutat och många är det som börjar sin semester i midsommarhelgen.

Väderprognoserna för själva midsommarafton har förvarnat om ostadigt väder en längre tid nu och i Mishas inlägg, Del 2 – Midsommarvädret & extremt kall juninatt i norra Norrland, kan Ni läsa om den senaste prognosen för midsommarafton, utfärdad tisdag 17 juni. För prognoser i närtid och för att få en koll på hur vädret ser ut just nu rekommenderas att klicka på följande länkar: Meteorologens kommentar, Satellitbilder och Radarbilder.

Båtsäsong

I och med midsommarhelgen så kommer också båtsäsongen igång på allvar utmed våra kuster. Utöver den aktuella sjörapporten så vill jag slå ett slag för ”Hav- och kustväder” där du på en och samma gång får ta del av den aktuella sjörapporten samt en zoombar karta där man kan följa den prognostiserade medelvinden framåt i  tiden. I kartan finns även ett stort antal platser markerade kring våra kuster och i de stora sjöarna och om man trycker på en specifik plats så dyker aktuell väderprognos för denna upp under kartan.

Vidare finns även ”Kustväder” där man kan välja ut en enskild kuststräcka och få prognosen för denna.
Ny app för surfplattor

Sedan den 5:e juni finns numera en alldeles nyutvecklad app till surfplattor och sedan den 11:e juni har appen till mobiltelefoner en ny, uppdaterad version. Såväl mobilappen och den nya appen för surfplattor finns tillgängliga för nedladdning i AppStore och Google Play. Mobilappen finns även tillgänglig för nedladdning till Windows-telefoner i Windows Store. Sök på SMHI Väder för mobilappen och SMHI tablet för surfplatteversionen.

 

Hoppas Ni får en härlig midsommarhelg oavsett vart Ni befinner Er och vilket väder Ni får. Själv tänker jag styra kosan mot västkusten och varva ner i vackra Bohuslän.

Stångehuvud, Lysekil. 26 april 2014. FOTO: Johan Wiksten