Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

17 juni, 2014

Del 2 – Midsommarvädret & extremt kall juninatt i norra Norrland

Natten till tisdagen blev extremt kall i norra Norrland med frost på flera håll. Allra kallast var det i Latnivaara och Tarfala, båda i Lappland, som båda uppmätte -4,6°. Detta är den lägsta temperatur som observerats i norra Norrland under andra halvan av juni på minst 50 år. I Naimakka kröp temperaturen ner till -4,3° i natt och där får man gå tillbaka till 1958 för att finna en kallare juninatt. I Katterjåkk rapporterades ett mätbart snödjup (2 cm) för andra dagen i rad. Läs gärna Sverkers inlägg från igår om snön i Katterjåkk och kunskapsbanksartikeln om sena snöfall.

 

I södra Norrland där de lägsta temperaturerna så här års generellt sett är lägre än i norra Norrland räcker det dock med att gå tillbaka till år 2000 för att finna en lägre temperatur än -4,6°. Den gången observerades -5,0° i Börtnan i Jämtland.

Mycket kylig midsommar

Det, för årstiden, mycket kalla vädret som håller främst Norrland i sitt grepp just nu väntas fortsätta hela veckan ut. Först i början av nästa vecka ser det ut att bli varmare där. Mest intressant för de flesta just nu är utan tvekan midsommarvädret. Med lite tur så kan det faktiskt bli en del sol i Götaland även om man säkerligen får vara beredd på att det kan falla lite regn i samband med skurar. Omkring 15 grader där. I Svealand ser molnen ut att dominera. 12-16 grader där.

Prognos för vädret på midsommarafton kl 14. De största solchanserna ser Götaland ut att få. Som synes är det blygsamma temperaturer som väntas. Klicka på bilden för förstoring.

 

Kallaste midsommaraftonen sedan 1877 i Haparanda?

I Norrland ser det däremot ut att bli riktigt kylslaget med runt runt 10 grader som bäst och nollgradigt i nordvästra Lapplandsfjällen. Att döma av den senaste prognosen kan det för Östersunds och Haparandas del mycket väl komma att bli en av de allra kallaste midsommaraftnarna sedan år 1900. Dagstemperaturen i Östersund ser i nuläget inte ens ut att kunna komma över 10 grader på midsommarafton vilket bara hänt fyra gånger, nämligen 1905, 1923, 1939 och 1963. I Haparanda skulle en maximal dagstemperatur på 10 grader ge en extremt kall midsommarafton där. Rekordet för perioden 1900-2013 är från 1957 då temperaturen inte orkade upp i mer än 11,2° som mest. Om vi inkluderar temperaturvärdena för åren 1860-1899 finns det för Haparandas del bara en enda midsommarafton då temperaturen varit under 10°, nämligen 1877. Den gången blev dygnets högsta temperatur blygsamma 8,0° samtidigt som man fick 32,0 mm regn. Märkligt nog är även Haparandas allra varmaste midsommarafton från året innan , 1876. Då uppmättes hela 29,0°.

 

Frost med risk för snö i nordvästra Lapplandsfjällen?

I nordvästra Lappland får man nog räkna med allmän frost under torsdag-lördag. Natten till midsommarafton ner mot -5° och runt nollan under dagen. Snö då? JA, DET är något som såvitt jag vet inte har uppmätts i mätbar form någon midsommarafton. Med tanke på de låga temperaturerna och risk för snöbyar under torsdagen är det inte helt uteslutet att ett mätbart snötäcke kan komma att observeras på midsommaraftonens morgon. Natten mot midsommardagen ser ett område med lättare snöfall ut att ta sig in över nordligaste Norrland. Baserat på den senaste prognosen är det inte omöjligt att Kirunaborna får se snöflingorna dala ner från himlen på midsommardagens morgon…