Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

16 juni, 2014

Snö i Katterjåkk – Värmerekord på Grönland

På morgonen den 16 juni låg det 3 centimeter nysnö i Katterjåkk. När det gäller snötäcke i juni så är Katterjåkk sannolikt den av våra väderstationer där detta är vanligast. Men då handlar det vanligtvis om att vintersäsongens snötäcke inte hunnit smälta bort. Att det bildas ett nysnötäcke under andra halvan av juni är ovanligt även i Katterjåkk.

 

Om vi söker oss bakåt i statistiken så får vi gå över 20 år tillbaka för att finna något liknande. Den 22 juni 1992 hade man nämligen 2 centimeter nysnö i Katterjåkk. Det finns även enstaka exempel på rapporterat nysnötäcke även i juli månad, till exempel i Härjedalen 1964. Men det är mycket långt mellan gångerna.

 

Värmerekord på Grönland

På andra ställen på jordklotet är det frågan om andra väderfenomen. I Kangerlussuaq på Grönland var det 23,3° varmt under söndagen. Det slår med två tiondels grad det tidigare grönländska värmerekordet för juni från 1998 och 2002 noterat vid samma station. Det absoluta värmerekordet för Grönland är även det av sent datum. Den 30 juli i fjol noterades nämligen 25,9° o Maniitsoq.

 

Regnigt fotbolls-VM

Ni som har följt sändningarna från fortbolls-VM i Brasilien har sett att ett par matcher har genomförts under mycket kraftigt regn. Det gäller främst i Natal i ostligaste Brasilien. Där fick man under fredags- och lördagsdygnen sammanlagt 353 mm regn. Jag hörde att kommentatorerna spekulerade i att det måste vara regnrekord för ett fotbolls-VM. Det är fullt möjligt men be mig inte att försöka verifiera det!