Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 juni, 2014

Del 1 – Kall och ostadig midsommarvecka med risk för snö i norra Lapplandsfjällen

Det må vara fredagen den 13 juni idag men vädret verkar inte riktigt bry sig om det. Riktigt kall ishavsluft ser ut att vara på väg ner över landet framåt slutet av helgen. I norra Lapplands fjälltrakter kan det då ut att bli så pass kyligt att nederbörden där kan komma att falla som ren snö. Temperaturen väntas under måndagsdygnet knappt orka över noll där. Nederbörden väntas därefter kunna sprida sig strax utanför fjällområdet under tisdagsdygnet. Därmed är oddsen relativt höga för att vi kan komma att få ett mätbart snötäcke både under måndagen samt tisdagen. Hur det blir med den saken kan ni följa på de dagliga max/min-värdena som uppdateras runt klockan 9-10 på morgonen.

 

Prognos över nederbördsslag för måndag 16 juni klockan 14 svensk tid. Notera det blåfärgade området i nordvästra Lappland vilket indikerar nederbörd i form av ren snö. Källa: SMHI.

 

Sena snöfall i fjällen inget ovanligt

Att det snöar i juni i fjällen är inget ovanligt. Storsätern i norra Dalarna rapporterade snö så sent som den 24 juni 1923. Under sommarmånaderna är det dock mer ovanligt att snön förmår ligga kvar fram till det enda mättillfället för snödjup, nämligen klockan 8. Juni 1981 och 1982 bjöd båda på kraftigt snöfall i höglänta delar av södra Sverige där exempelvis Lisskogsåsen på gränsen mellan Dalarna och Värmland rapporterade 10 cm snö på morgonen den 13 juni 1981. Läs gärna mer om sena snöfall i Sverige. Det mycket kyliga vädret i norr kommer troligen att bestå midsommarveckan ut även om det blir lite mildare där.

 

Årets midsommar ser ut att följa ”trenden” med svalt och ostadigt väder…

Sedan år 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av ganska svalt väder, även om det funnits undantag såsom år 2005 i södra Sverige då både Stockholm och Lund hade över 25 grader. För Lunds vidkommande var det den näst varmaste midsommaraftonen sedan år 1900 och bara 0,3 grader från rekordvärdet på 28,3°C uppmätt den 23 juni 1936. Det kyliga vädret ser ut att bestå under hela midsommarveckan med kyliga nord- till nordostvindar över hela landet och med dagstemperaturer som knappast lär orka över 20 grader någonstans i hela Sverige. I den södra halvan av landet ser midsommaraftonen just nu ut att kunna bli en riktigt regnig historia. För Stockholms del pekar den senaste prognosen på en maximitemperaturer på runt 15 grader på midsommaraftonen vilket i så fall skulle kunna matcha de mycket kyliga midsommaraftnarna 2003 och 1993. Att maximitemperaturen under midsommaraftonen inte orkat över 15 grader i huvudstaden har inträffat 11 gånger sedan år 1900, senast 2003. Läs mer om midsommarväder.

 

Prognos över nederbördsslag för midsommarafton klockan 14. Som synes ser det i nuläget ut att bli ostadigt och kyligt väder i hela landet. Notera att det i höglänta delar av nordvästra Lapplandsfjällen ser ut att kunna bli snö eller snöblandat regn. Källa: SMHI.

 

På måndag eller tisdag planerar jag att lägga ut ett nytt inlägg om prognosen för midsommarvädret. Sen vill jag passa på att notera det är de grova dragen som just nu är mest intressanta. Detaljerna får vi återkomma till i nästa vecka.