Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 maj, 2014

Rejält kliv norrut av sommaren!

Första halvan av maj har varit kylig i praktiskt taget hela landet. Den meteorologiska sommaren som anlände redan under andra halvan av april har i stort sett stått och stampat sedan dess. Då nu varm luft rört sig upp över en stor del av Sverige de senaste dygnen har även stora delar av östra Götaland samt delar av södra Svealand fått meteorologisk sommar. Då det nu väntas vara varmt väder resten av veckan kommer sommaren således att fortsätta avancera norrut. Ända upp till södra Tornedalen finns det en realistisk chans till meteorologisk sommar inom den närmaste tiden. I norra Tornedalen är det just nu än så länge fortfarande vinter även om man nu haft vårtemperaturer där de senaste 4-5 dygnen, bland annat i Karesuando.

Bye-bye vintern!?

Då det nu även i norra Norrland väntas vara varmt väder de kommande dygnen finns det en god chans att vinterns sista bastioner försvinner för gott ett tag. Högfjällsstationen Tarfala i nordvästra Lapplandsfjällen har nu haft vårtemperaturer de senaste tre dygnen. Håller detta nu i sig kan vi snart vinka farväl till vintern. Sommarens och vårens framfart följer ni på årstidskartan.

Första frostfria natten för i år

Att det nu går mot sommar demonstrerades den gångna natten då ingen station i hela landet kunde uppvisa frosttemperaturer det vill säga under 0,0°. Allra kyligast var det i Nikkaluokta där temperaturen sjönk till +1,4°. Samtidigt försvinner nu den sista snön i rask takt i norra Norrland samt fjällkedjan. I Riksgränsfjällen är det dock fortfarande meterdjup snö. Katterjåkk hade 115 cm nu på tisdagsmorgonen (se max/min-värden för senaste dygnet).