Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

19 maj, 2014

Dags för midnattssol längst i norr!

Imorgon tisdag den 20 maj anländer midnattsolen till Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset. Där kommer man nu ha sol dygnet runt fram till den 21 juli. De första svenskar som får ta del av midnattssolen är i Keinovuopio (Sveriges nordligaste by med bofast befolkning), Saarikoski (SMHIs nordligaste mätstation som mäter nederbörd och snödjup) dit midnattssolen kommer dagen därpå, onsdagen den 21 maj. Till byn Maunu, där det svenska vägnätet slutar (se länkbild), liksom Karesuando får man midnattssol från lördag den 24 maj. Till Kiruna dröjer det ytterligare ett par dagar, nämligen till tisdag den 27 maj innan man får ta del av midnattssolen.

Midnattssol men ännu ingen vår…

Även om det nu väntas sol dygnet runt allra längst i norr är det långt ifrån någon värme i de här trakterna. I Naimakka har den meteorologiska våren ännu inte anlänt även om det varit vårtemperaturer där nu sedan i fredags. Samma sak gäller för Karesuando där man dock haft vårtemperaturer sedan i torsdags. Ovanligt sen är våren än så länge inte där. År 1899 dröjde det ända till den 3 juni innan våren gjorde sitt intåg där. Då mätningar pågått sedan 1879 i Karesuando finns således inte hungersnödåret 1867 med i den statistiken. Det är nog knappast någon vild gissning att våren kan ha varit ännu senare då med tanke på hur extremt kall maj 1867 var.