Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 maj, 2014

Lokalt rekordvarm aprilmånad

I takt med att vi nu fått in de slutgiltiga värdena för april står det klart att månaden som helhet lokalt blev rekordvarm i södra Sverige. Både Hoburg och Falsterbo med mätningar från slutet av 1800-talet slog sina gamla rekord ifrån 2000 respektive 2007. På Svenska Högarna blev det den näst varmaste aprilmånaden efter 1990. På Landsort överträffas årets april endast med en tiondel av 1990, 2007 och 2011 som alla delar rekordet.

I Lund blev månaden den femte varmaste som observerats och där har de fem varmaste aprilmånaderna alla inträffat under 2000-talet. I Karlshamn fick man sin näst varmaste april och där har sex av de sju varmaste aprilmånaderna inträffat från 2000 och framåt. Enda året från 1900-talet som ännu hänger med i toppen är 1990 som nu puttats ner till en fjärde plats.

En mer ingående analys aprilvädret finns under månadens väder. Bland annat inträffade det på några håll i landet att det var fler frostdygn i april än under både februari och mars.

En av våra läsare uppmärksammade mig för övrigt på att temperaturextremer för september saknas. En sådan kommer att publiceras här på hemsidan i september. Dessutom uteblev aprilextremerna varför dessa kommer här om än försenade.

Rekordkyla påsken 1942

Både Götalands och Svealands köldrekord för april härrör från påsken 1942. Noppikoski och Grundforsen, båda i Dalarna, rapporterade -31,0° på långfredagen den 3 april medan Flahult i Småland noterade -25,5° under påskaftonens morgon den 4. Det absoluta köldrekordet för hela Sverige är på -36,5° från Karesuando uppmätt den 6 april 1916. En mindre skrivelse om den extrema kylan påsken 1942 finns även att läsa om i ”påskväder” för den som vill (längst ner i texten).

Rekordvärme i april 1993

När det gäller värmerekorden är samtliga landsvisa rekord från den 27 april 1993. Allra varmast var det då i Genevad i Halland med +29,0°. I Svealand rapporterades +27,8° i Risinge i norra Uppland medan Gävle hade Norrlands högsta med +27,1°. För några stationer inträffade det sällsynta att 1993 års högsta temperatur uppmättes redan i slutet av april. Detta då sommaren 1993 i stort sett regnade bort och var mycket kylig.

Som en jämförelse till dessa absoluta rekordvärden kom vi i år upp i +24,4° uppmätt i Oskarshamn den 29 april medan Nikkaluokta hade landet lägsta temperatur den 7 med -24,0°. Kallast i Götaland var Horn i Östergötland med -9,1° den 5 medan Svealands lägsta temperatur, -13,9° uppmättes den 2 april i Idre-Storbo. Varmast i Svealand var Uppsala med 23,7° den 28 medan Norrlands högsta blev 20,2° i Torpshammar den 27.