Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 maj, 2014

Aprilväder i inledningen av maj

Efter en varm och solig aprilmånad har kall luft strömmat ner över hela landet under inledningen av maj. I inlägget Kallaste majnatten i Vänersborg på över 100 år skrev Sverker om den gångna nattens låga temperaturnoteringar. Ett annat bevis på att det är riktigt kall luft som strömmat ner över landet fick man på morgonen den 1:a maj då man på många håll i Svealand vaknade upp till ett vitt täcke av nysnö. Bland annat rapporterade Vattholma i Uppland ett snödjup på hela 20 cm! Även flera andra stationer i Uppland rapporterade ganska stora snömängder på torsdagsmorgonen, se aktuell snödjupskarta. Bilderna nedan är tagna igår av Bertil Engdahl i Ål utanför Enköping. 

Nysnö utanför Enköping i Uppland 1/5.

Nysnö i Ål utanför Enköping i Uppland 1/5.

 

Nysnö i Ål utanför Enköping 1/5.

Nysnö i Ål utanför Enköping 1/5.

 

Den kalla luften som strömmar söderut över landet ger också förutsättningar för vad som brukar kallas för aprilväder. En vädertyp som karaktäriseras av tvära kast mellan värmande vårsol och byar med blandad nederbördsform. De två huvudsakliga ingredienserna som krävs för att få riktigt aprilväder är dels en kall vinterluftmassa som strömmar söderut från nordliga breddgrader och dels en värmande sol. En kombination som ofta förekommer i just april då solens effekt är stor samtidigt som kalla luftmassor fortfarande finns magasinerade på nordliga breddgrader. Den kalla luften i höjden tillsammans med en uppvärmning underifrån ger upphov till en labilt skiktad atmosfär som i sin tur leder till konvektion  med stigande luftbubblor och prickiga satellitbilder. Nedan syns en prickig satellitbild från i dag, fredag, halv två. Prognoserna tyder på att samma vädertyp fortsätter i morgon, men att det då blir betydligt fler och troligen även något kraftigare byar över södra Norrland och Svealand i samband med att ett mindre lågtryck och ett tråg i höjden passerar åt sydost och hjälper till med ett lyft på större skala och ännu något labilare höjdluft. Kanske kan det till och med förekomma någon åskknall i morgon eftermiddag. Läs mer om aprilväder och hur man kan prognostisera byarnas intensitet med hjälp av vertikala temperaturprofiler i inlägget Aprilvädersprognos från förra året. 

Satellitbild från i dag klockan halv två.

En satellitbild från i dag klockan halv två. Notera det klara området sydost om Vänern samt det klara stråket på den finska och baltiska sidan av Östersjön. Det kalla vattnet kylar av luften nedifrån vilket leder till en stabilisering av luftmassan och förhindrar stigande luftbubblor med molnbildning.