Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 april, 2014

Kom sommaren till Sverige på påskafton?

Sedan i lördags den 19 har dygnsmedeltemperaturen på flera stationer i sydvästra Sverige legat på minst 10,0° vilket definitionsmässigt är sommartemperaturer. För att meteorologisk sommar skall anses råda måste detta villkor vara uppfyllt minst fem dygn i följd. Ifall detta sker räknas sommarens ankomst som det första dygnet då detta inträffade vilket i det här fallet innebär den 19 april. Med tanke på att det väntas lägre temperaturer från torsdag och framåt är det endast de stationer som nu haft fyra dygn i rad med sommartemperaturer som har en realistisk chans till meteorologisk sommar.

 

Bland de stationer som tillhör denna lyckliga skara hör Lund, Malmö, Karlshamn, Halmstad, Växjö, Karlskrona och Göteborg. Hur det går med sommarens öde följer ni enklast på årstidskartan som uppdateras på torsdag morgon då vi helt säkert vet svaret. Det är i skrivande stund mycket sannolikt (~99%) att Göteborg, Malmö och Lund alla fick meteorologisk sommar den 19 april då temperaturen den gångna natten var hög. För Malmös del är detta omkring tre veckor tidigare jämfört med normaldatumet 8 maj (avser normalperioden 1961-1990).

 

Hur det går för de övriga 16 stationerna som idag ännu har en realistisk möjlighet till sommar återstår att se hur dagen utvecklar sig. Till dessa stationer hör exempelvis Karlshamn, Karlskrona, Halmstad, Hörby och Växjö. Av dessa 16 tycks Halmstad vara den station som har det bästa utgångsläget utifrån hur temperaturen varit hittills idag onsdag med ungefär 75% chans till sommar. För Göteborg, Malmö, Växjö och Torup kan man följa de timsvisa observationerna på hemsidan vilka uppdateras cirka 40 minuter efter varje heltimme.

 

Påsken 2014 – kort summering

Efter en trevande inledning med moln och nederbörd på skärtorsdagen etablerades ett högtryck över landet framåt långfredagen. I samband med allt klarare väder blev nätterna riktigt kalla med frost långt ner över Götaland. Dagstemperaturerna steg lite för varje dag som gick och kulmen nåddes på påskdagen eller annandag påsk när flera stationer i Götaland rapporterade temperaturer över 20°. Allra varmast var det i Göteborg med 22,8° på annandag påsk vilket även är säsongens hittills högsta temperatur.

 

Påsken 2014 i lite siffror:

Några väderextremer för påsken 2014. Klicka på bilden för förstoring.