Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 april, 2014

20 grader i April

Nej, det är inte en ny tv-serie på SVT utan helt enkelt vad temperaturen kanske kan nå upp till nu under påskhelgen, i Götaland. Efter en period med lite typiskt aprilväder så har idag ett högtryck växa in över mellersta Skandinavien och stabiliserar vädret. Lite varmare luft börjar även ta sig in över Götaland. Bilden visar hur temperaturen en bit upp i atmosfären förväntas vara under kommande dagar.

Den prognostiserade temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) för lördag, söndag och måndag. Samtliga klockan 14. I det röda området är temperaturen 5 grader.

Som vi ser i bilden ovan så kommer temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) ligga på mellan 2-5 grader i slutet av helgen. Så här års kan man vid soliga dagar lägga på i runda tal 15 grader för att få maximala temperaturen vid markytan. Således bör vi alltså någonstans i Götaland ha chans att nå 20 grader. Gäller det hela Götaland? Nej! Då högtryckscentrum förskjuts lite norrut under helgen så får Götaland ostliga vindar, vilket vi kan se på bilden nedan.

Tryckfältet samt vindarna för lördag, söndag och måndag. Samtliga klockan 14.

Då vattentemperaturen i Östersjön fortfarande är relativt låg, medför detta att kustnära områden längs Östersjökusten och Österlen inte kommer att nå upp i några 20 grader, utan det kommer främst vara i de västra delarna som chansen finns. Det gäller dock att solen får göra sitt, utan några längre perioder med moln. Efter helgen vet vi hur det blev. Nedan syns prognoskartorna för helgen. Det ser onekligen rätt lovande ut.

 

Prognoskartor för lördag, söndag och måndag. Samtliga klockan 14. Vita områden har ingen eller endast ringa molnighet.