Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 april, 2014

Aprilskämt på Gotland?

Många på Gotland undrade nog om moder jord kom med ett dåligt aprilskämt en dag för tidigt när man vaknade upp till denna syn på måndagsmorgonen.

Lummelunda på Gotland, på måndagsmorgonen den 31 mars. FOTO: Birgitta Eriksson

Men vad var det som hände egentligen?

Soligt i söder

Den gångna helgen bjöd på strålande vårsol i en stor del av landet med temperaturer som på många håll i Götaland och Svealand låg på omkring 15 grader. Gotland utgjorde inget undantag och på söndagseftermiddagen rapporterade Roma, på inre Gotland, 13,5 grader. (Klicka på bilden för att förstora den)

Bilden visar dels en satellitbild, till vänster, från strax efter klockan 13 i söndags och till höger syns temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) för samma tidpunkt.

Som satellitbilden bekräftar så var det en solig eftermiddag på Gotland i söndags med väldigt få moln. Den högra kartan i bilden ovan visar temperaturen en liten bit upp i atmosfären och där det är rödfärgat är det plusgrader och blåfärgat minusgrader. Som vi ser så ligger Gotland på den röda sidan och så här års kan man vid en solig dag lägga på ungefär 12 grader från temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) för att få maxtemperaturen vid marknivån, vilket alltså stämmer mycket väl med de 13,5 grader som Roma rapporterade.

 

Kallfront på väg söderut

En bit norr om Gotland, i gränszonen till kallare luft finns en kallfront som i satellitbilden ovan syns som ett band med moln från Baltikum och vidare västerut, in över Svealand.  Denna kallfront är på väg vidare söderut och många gotlänningar är vid denna tidpunkt ovetandes om vilken förändring i vädret som är på väg.

 

Snö till morgonkaffet

När det så vad dags att påbörja en ny arbetsvecka på måndagsmorgonen, var det förmodligen ackompanjerat till en del svordomar vid frukostbordet då gräsmattorna utanför fönstren var täckta med snö. Förklaringen ser vi här nedanför. (Klicka på bilden för att förstora den)

Till vänster i bilden ovan syns satellit- och radarbild från klockan 10 i måndags, 31 mars. Till höger återigen temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) för samma tidpunkt.

Under natten har kallfronten fortsatt sin resa söderut och har vid denna tidpunkt passerat Gotland, som nu ligger i en betydligt kallare luftmassa. Klockan 10 på måndagsförmiddagen rapporterar Roma 0,3 plusgrader och då lufttemperaturen en bit upp i atmosfären visar på flera minusgrader (ca -5 på 850hPa-nivån enligt kartan till höger i bilden ovan) så föll den nederbörd som syns på radarekona i bilden ovan som snö.