Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

21 februari, 2014

Vår i större delen av Götaland!!

Imorgon när årstidskartan uppdateras kommer större delen av Götaland att vara färgat i mörkt grönt och därmed ha fått meteorologisk vår den 15 februari. Dagens uppdatering kan med nära nog 100% säkerhet markera hur långt våren anlände den 15 februari då mild luft nu strömmar norrut följt av ett nederbördsområde som väntas ge besvärligt väder i Norrland. En station i Svealand kommer även att få meteorologisk vår den 15 februari, nämligen Landsort i Södermanland. I resten av landet får man fortsätta vänta på vårens ankomst ett litet tag till. Dock ser våren ut att ha tagit ytterligare ett språng norrut då den kommande sjudygnsperioden 21-27 februari väntas ge vårtemperaturer över södra och mellersta Svealand. Detta skulle i så fall skulle innebära att Stockholm och Uppsala sannolikt får vår den 21 februari då det är det första av sju dygn med vårtemperaturer som räknas som det datum då våren anlände. Senaste gången våren anlände till någon reguljär mätstation i Sverige den 15 februari var 2007.

 

Inför helgen väntas mycket mild luft strömma upp över hela landet. Allra varmast ser måndagen ut att bli med plusgrader i så gott som hela landet. Bara i Riksgränsfjällen väntas någon enstaka minusgrad. I Götaland, Svealand och sydöstra Norrland allmänt temperaturer på 4-8 grader dagtid. För de som ska åka öppet spår i Vasaloppet på måndag (som ett par kollegor ska göra) kan det bli en jobbig tripp till Mora.

 

De områden som är ljust grönmarkerat kommer att få meteorologisk vår den 15 februari när kartan uppdateras på hemsidan lördag 22 februari.