Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

14 februari, 2014

På spaning efter våren!

På lördag är det den 15 februari och därmed har vi nått den punkt då den meteorologiska våren får börja göra sitt intåg i Sverige! Våren, men även solen, lär vara rejält efterlängtad av många i vårt avlånga land. För att det skall anses råda meteorologisk vår krävs dock att dygnsmedeltemperaturen är över 0,0 grader 7 dygn i följd. Idag tittar vi lite på hur läget för våren väntas se ut för de sju dygnen den 15-21 februari utifrån de två modellkörningar, ECMWF och GFS, som oftast används av prognosmeteorologerna.

 

Den milda och fuktiga sydvästliga luftström som vi för närvarande befinner oss i väntas fortsätta fram till runt tisdag den 18 vilket båda modellerna tycks eniga om.  Fram till dess får vi således se fram mot plusgrader, ostadigt väder och mer slask. Detta gäller då Götaland, Svealand utom den norra delen samt sydöstra Norrland. Över Götaland och södra Svealand kan vi då med stor sannolikhet få se fyra dygn med vårtemperaturer.

 

Men det var sju dygn med vårtemperaturer som krävs så hur ser väderprognosen ut för de resterande tre dygnen den 19-21? Så långt fram i tiden börjar modellerna skilja sig åt med lite olika lösningar. Den som dock verkar troligast är ECMWF vars senaste prognos indikerar att det blir något kallare och stabilare väder under torsdagsdygnet med minusgrader nattetid långt ner över Götaland. Därmed lär det efter torsdagen i så fall bara vara södra Götaland där dygnsmedeltemperaturen fortfarande legat över noll i sex dygn. Under fredagen väntas det åter strömma in mild luft från sydväst med plusgrader i Götaland och stora delar av Svealand. Står sig denna utveckling är det hög sannolikhet att våren gör sin entré i södra Sverige nästa vecka!

 

Återstår att se om och hur långt upp över Götaland våren orkar ifall mildluften fortsätter behålla kommandot. Utvecklingen kan ni följa på årstidskartan från och med söndag samt här på väderbloggen. I ett kommande inlägg kommer jag att presentera statistik över vårens ankomstdatum för några meteorologiska stationer med data från slutet av 1800-talet och framåt. Förra våren tog vi upp vårens ankomstdatum för Stockholm. I år utökas det alltså med andra stationer, däribland Skara, Östersund och Haparanda som alla har data från 1860-talet och framåt. Så håll utkik!