Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

5 februari, 2014

På tal om lokala variationer

Vi meteorologer brukar ofta i våra prognoser tala om lokala variationer, kanske främst när det gäller temperaturer. Att stora lokala temperaturvariationer kan uppkomma beror på en mängd olika faktorer. Nivåskillnader, närhet till vatten, snötäcke eller barmark, molnfritt eller mulet etc. Då SMHIs stationsnät är såpass utspritt är det ofta svårt att via statistik från dessa påtala dessa lokala variationer. Det finns dock några undantag. Det mest kända är mätstationerna i Nikkaluokta och Tarfala i norra Lapplandsfjällen.

Den 24 januari i år, 2014 slog ett nytt rekord när det gäller temperaturskillnaden vid samma mättid för stationerna vid Nikkaluokta och Tarfala. Tarfala ligger vid Kebnekaisemassivet på 1150 m.ö.h. och Nikkaluokta på 466 m.ö.h, endast 17 km fågelvägen åt sydost. Klockan 19 på kvällen den 24 januari rapporterade Tarfala en lufttemperatur på -1,0 grader. Vid samma tidpunkt rapporterade Nikkaluokta -36,6 grader. En temperaturskillnad på 35,6 grader, vilket alltså är ett nytt rekord.

En karta på var man hittar stationerna Nikkaluokta och Tarfala.

 

Vill ni läsa mer om temperaturvariationer och varför de uppstår, rekommenderar jag att läsa följande inlägg som vi skrivit här på bloggen tidigare. Mycket stora temperaturvariationer i norra Sverige, Kvicksilvret frös i Nikkaluokta, Temperaturskillnader och Hur kan det bli så kallt?