Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

22 januari, 2014

Nationella isdygn torsdag-söndag?

Någon gång nästan varje vinter greppar kylan tag om hela Sverige och temperaturen orkar då inte upp över noll någonstans i Sverige. Dagar då detta inträffar kallas för nationella isdygn och är vanligast under januari och februari. Under 2000-talet har detta förekommit under alla år förutom 2008 och 2000. Det år som haft flest antal isdygn är 2010 då det förekom 16 stycken. För perioden 1961-2012 är det 1970 som haft flest isdygn med 25 stycken följt av 1966 och 1963 med 22 stycken vardera. Under åren 1988-1993 förekom inte ett enda isdygn i Sverige vilket var en ovanligt lång period utan några nationella isdygn.

 

Det mäktiga högtryck som ligger parkerat över Sverige och för in kall luft från Sibirien väntas hålla stånd mot Gumman Tö i väster även om kylan ser ut att dämpas under nästa vecka. Temperaturen har de senaste dygnen hållit sig på minussidan i praktiskt taget hela landet. Undantaget har varit de sydligaste kustområdena i Skåne och Blekinge där temperaturen hållit sig strax över nollan och där det fortfarande är meteorologisk höst.

 

Nu ser det dock ut som att även dessa områden kan komma att få minusgrader framåt slutet av veckan. I så fall kan vi komma att få nationella isdygn från torsdag till söndag då prognoserna pekar på minusgrader dagtid i hela Sverige. Hur det går med den saken kan man följa på de dagliga maximitemperaturerna som publiceras här på hemsidan ungefär klockan 19.55. Ingen svensk station får då ha haft en maximitemperatur över 0,0°.

 

Dessutom får vi se huruvida den meteorologiska vintern gör sitt intåg även i Sveriges sydligaste landsända. Följ kampen på årstidskartan!