Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 januari, 2014

Vit helg i Mårtensboda

I helgen var det dags igen! Hårda nordostliga vindar över den i stort sett isfria Bottenviken i kombination med riktigt kall luft. Det är ett riktigt bra recept för snöbyar in mot Skelleftebukten så här års.

Som så många gånger förr var det stråket från Skelleftehamn, via Bureå och in mot den lilla byn Mårtensboda som fick ta emot de största mängderna. I Mårtensboda gick man från att knappt ha haft någon snö alls innan helgen till att ha 85 cm igår, söndag 12 januari. Lokalt i nämnda områden kan det ha kommit ännu större mängder. Det är dock lokala fenomen. Inne i centrala Skellefteå fick man inte speciellt många centimeter. Man ska också komma ihåg att lufttemperaturen i området under helgen legat på ca 10-15 minusgrader vilket ger en hög ”fluff-faktor” på snön, dvs att det inte krävs så mycket vatteninnehåll för att man ändå ska få ett stort snödjup. Läs gärna mina tidigare inlägg här på bloggen om just så kallade ”snökanoner” och fluff-faktorn.