Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

7 januari, 2014

Handtag, famntag, omslag och snö

Efter i stort sett en månad med samma milda vädertyp så tyder det mesta nu på att det under veckoslutet sker ett omslag till kallare väder.

Norröra i nordligaste delen av Stockholms skärgård den 8 december 2013. FOTO: Thomas Ehrner

 

Kalluft på lur

Fortfarande är det mildluften som håller ett fast grepp om Sverige med plusgrader över större delen av landet. Men norr om Skandinavien finns det riktigt kall luft, flera stationer på Svalbard hade på morgonen idag, 7 januari, omkring 20 minusgrader. (Klicka på bilden nedan för att få den större)

Analyserad temperatur på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) klockan 01 natt mot tisdag, 7 januari. Lågtrycket över Atlanten drar upp milda sydvästliga vinda över Sverige och 0-gradersisotermen ligger tvärs över Svealand. Men högst upp i bilden ser vi också stora mörkblå områden med kall luft.

 

Viktigt lågtryck under veckoslutet

Det finns alltså kall luft som ligger på lur uppe på Ishavet och bara väntar på att få svepa ner över Skandinavien. För att så ska ske krävs det en annorlunda lågtrycksbana än den som dominerat under december månad, då lågtrycken i huvudsak haft en nordostlig bana över Norska havet.

Men i slutet av veckan ska det alltså ske. Torsdag kväll fördjupas ett lågtryck över Nordsjön och rör sig under natten mot fredag in över Götaland. Tillhörande nederbördsområde berör Götaland och Svealand. Norr om lågtrycket, i Svealand, handlar det om en hel del snö som kan ställa till med en del problem medan det för Götalands del faller mest som regn.

Lågtrycket kommer dock att fortsätta att fördjupas på sin väg österut mot Ryssland och tack vare detta så förmår lågtrycket ”greppa tag” i den kalla luften i norr och drar med sig den ner över hela Sverige med nordliga vindar under helgen. På söndag väntas därför minusgrader i hela landet även mitt på dagen och i Jämtland kanske ner mot 25 grader kallt även dagtid i samband med klart väder. Ett bra tillfälle med några extra famntag om varandra för att hålla värmen. (klicka på bilden för att få den större)

Den prognostiserade temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) samt det prognostiserade trycket vid havsnivån. På kartorna synd tydligt hur lågtrycket, som befinner sig över Götaland natt mot fredag, fördjupas ordentligt följande dygnet och drar på så vis ned den kalla luften över Skandinavien.

Fortsatt kallt

Prognoserna tyder på att även nästa vecka blir kall med minusgrader i stort sätt hela landet men nederbördsfattigt då ett högtryck ser ut att etablera sig över Skandinavien.