Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 januari, 2014

Stora snömängder och kyla i nordöstra USA

Ett lågtryck har under natten och morgonen ställt till stora problem i delar av nordöstra USA. Enligt den nationella vädertjänsten har det lokalt fallit mer än en halv meter snö på relativt kort tid. Den senaste sammanfattningen från i dag klockan 16 klargör att det är delstaten Massachusett som fått de allra största snömängderna. Där har bland annat Boxford fått 58 cm, Topsfield 50 cm och Boston 34 cm. Merparten av snön föll under torsdag kväll och natten till fredag. Även flera andra delstater rapportera om stora snömängder under det senaste dygnet.

Lågtrycket som gett upphov till det besvärliga vädret utvecklades under torsdagsdygnet över sydöstra USA i gränsen mellan varm luft i söder och kall luft längre norrut över USA och Kanada (se vänstra kartan i figuren nedan). Tidigt fredag morgon lokal tid hade lågtrycket under fördjupning lämnat fastlandet och befann sig då strax utanför Virginias ostkust, för att senare fortsätta på en bana åt nordost ett antal mil utanför kusten (se högra kartan i figuren nedan). Över New England har det under förmiddagen fortsatt blåsa och snöa i bakkanten av lågtrycket, men efterhand upphör nu snöfallet (se aktuella radarbilder) och en tillfällig högtrycksrygg stabiliserar vädret.

I figuren visas lågtrycket som det senaste dygnet gett stora problem med snö och blåst i nordöstra USA. I kartorna syns också hur en rejält kall luftmassa sveper ner bakom lågtrycket.

I figuren visas hur lågtrycket, som det senaste dygnet gett stora problem med snö och blåst i nordöstra USA, har rört sig från igår klockan 13 till idag kl 13 svensk tid. I kartorna syns också hur en rejält kall luftmassa (de blåa färgerna) sveper ner bakom lågtrycket.

Bakom lågtrycket har nord- och nordostvindar svept ner kall luft över östra USA. Ända ner över norra Florida vaknade man i dag upp till minusgrader. Klockan 8, lokal tid, hade bland annat Jacksonville 1 minusgrad. Värt att notera i det sammanhanget är att Jacksonville hade hela 18 plusgrader så sent som igår kväll klockan 20! Se tidigare inlägg för mer info om kontinentalt klimat och extrema väderskiftningar i USA.

Ny portion med bister kyla 

För nordöstra USA väntar nu tillfälligt lite lugnare väder under veckoslutet, men ett nytt lågtryck håller redan på att utvecklas över Kanada. Under helgen för lågtrycket med sig extremt kall luft från centrala Kanada ner över nordligaste USA. Den arktiska luftmassan fortsätter på söndag och måndag åt sydost över USA och då väntas återigen problem med snö och sträng kyla i delar av norra och östra USA.