Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 januari, 2014

Väderlekens 2013

Bloggen tänkte starta upp det nya året med en tillbakablick på det gamla. Hur var egentligen vädret för Sveriges del under 2013 och vad har man kunnat läsa för inlägg om det svenska vädret under året, här på bloggen?

Som helhet blev 2013 ett varmt år för Sveriges del men inte rekordvarmt. Snötillgången var tämligen god under årets första månader och i slutet av januari var det kallt i hela landet och vi upplevde då ett par så kallade isdygn, vilket vi skrev om följande artikel: ”Maximitemperaturen under 0 i hela landet”. Under långa stunder präglades även vintermånaderna av ovanligt mycket nordostliga vindar vilket ni kan läsa om i inlägget: ”Ost- och nordostvindar igen”.

Vårens ankomst 2013 blev speciell på flera sätt. Ett omfattande högtryck fanns i slutet av februari över Centraleuropa och södra Skandinavien. Detta gjorde att lågtrycken ute på Atlanten tvingades gå en nordligare bana och kunde på så vis föra in mild luft över norra Sverige. Resultatet blev att tre stationer, alla i södra Norrland, bla Torpshammar i Medelpad fick vår först i Sverige. ”Vårvärme”. Vädret blev sedan kallare igen och för en stor del av landet blev vårens ankomst betydligt senare än normalt. ”Life in mars”.

 

 

Aprilvädret bjöd sedan inte på någon särskild dramatik men Misha uppmärksammade i följande inlägg att det blir allt vanligare att den meteorologiska sommaren ankommer redan i april: ”Aprilväder-allt vanligare med sommar i april”. Maj månad präglades av dess mycket varma avslutning. Den 25 maj blev därför dagen då det inte längre fanns något snötäcke att rapportera. ”Inget mätbart snödjup i Sverige”. Den varma avslutningen av maj gjorde dessutom att vi på SMHI gav ut en helt ny typ av information till allmänheten, nämligen en information om värmebölja. Även denna gång var det norra Sverige som var först. ”Värmebölja i norr”.

Sommaren började sedan inte speciellt varmt utan juni präglades av mycket nederbörd och åska. Det såg ju tex länge ut som att midsommarafton skulle bli väldigt rik på åska för Götalands del och även om det till slut blev en del åska så blev det inte i den omfattningen som vi befarade. ”Mycket varm luft och kraftig åska”. Juli blev däremot en solig och torr historia med flera nya rekord. ”De allra torraste julimånaderna”. Trots att juli var solig och varm så noterades årets högsta temperatur i augusti. Augusti är också den månad då hösten börjar pocka på uppmärksamheten längst i norr och 2013 var inget undantag. ”Hösten har kommit till delar av fjällen”.

Under den första höstmånaden, september, fortsatte det torra vädret men mot slutet av månaden började de första djupa höstlågtrycken fara fram över Atlanten. ”Djupt lågtryck och höstrusk”. I oktober kunde vi med blotta ögat se efterverkningarna av det torra väder som varit då grundvattennivåerna i Götaland var mycket låg och flera Småländska sjöar uppvisade ett mycket lågt vattenstånd. ”Låga vattenstånd i Småländska sjöar”. Mot slutet av månaden ökade dramatiken och den 28:e oktober brakade stormen Simone in över södra Sverige med full kraft.  ”Simone-i hjärtat av SMHI”. Efter 594 stormfria dygn fram till Simone följde nu en period med flera stormar som berörde olika delar av landet. Under stormen Hilde som drabbade mellersta- och norra Norrland den 16 november slogs det faktiskt ett nytt svensk vindrekord då stationen Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen registrerade en medelvind på hela 47 m/s.

Året sista månad, december, började rejält kall i framförallt norra Sverige och den 9:e december rapporterades hela årets lägsta temperatur, -40,8 grader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen. ”Kvicksilvret frös i Nikkaluokta”. Året avslutades annars med en sydvästlig luftström som gav en ovanligt mild julhelg i hela landet med barmark som följd även långt upp längs med Norrlandskusten.

Med detta vill vi på Väderleken tacka för ett trevligt 2013 och blickar nu fram mot ett spännande 2014 med nya inlägg och nytt spännande väder! Glöm inte att ta chansen att höra av Er till oss med frågor eller förslag på saker Ni skulle vilja att vi tog upp på bloggen. Vi tar även gärna emot väderrelaterade bilder med förbehållet att vi kan komma att publicera dem här på bloggen. Adressen till oss är: vaderleken@smhi.se