Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 januari, 2014

Sjörapporten fyller 75!

Den 2 januari 1939 lästes den allra första sjörapporten ut i Sveriges Radio. När sjörapporten i dag fyller 75 år har över 100 000 rapporter presenterats!

 För sjöfart, fiskebåtar och fritidsseglare innehåller sjörapporten livsviktig information. Idag sänds fem sjörapporter per dygn via Sveriges radios P1, och informationen finns också på smhi.se, sjöväder.  

Många radiolyssnare har ett speciellt förhållande till den klassiska sjörapporten och den avslutande uppläsningen av aktuella vind-och väderobservationer från våra svenska farvatten.  ”Oavsett vårt enskilda intresse av väder så känner de flesta av oss igen den vardagspoetiska beskrivningen av hur det står till med väder och vind på de många utposterna. Deras ofta klangfulla namn har bidragit till detta; Väderöarna, Ölands norra udde, Svenska Högarna, Holmön etc. Det är lite som en Nils Holgersson resa, inte på en gåsrygg men väl i vågspelet längs våra många farleder”, kommenterar Anders Nylund som tidigare under många år arbetat som meteorolog på SMHI och nyligen, tillsammans med L-G Nilsson, skrivit en bok med titeln Sjörapporten.