Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

12 december, 2013

Temperaturextremer för december

De senaste två dygnens extrema värme har nu kulminerat och kyligare luft börjar leta sig ner över landet. Denna kyligare luft ackompanjeras av stormlågtrycket ”Ivar”. Örnsköldsviksflygplats i Ångermanland uppmätte under gårdagen +11,1° vilket preliminärt är den högsta temperatur som uppmätts i december i år.

 

Onsdagens värde nära ”all time high” för Norrlands del

Örnsköldsviks +11,1° var endast sju tiondelar från Norrlands värmerekord på +11,8° i december uppmätt i Åmotsbruk i Gästrikland den 2 december 1953. I inledningen av december 1953 strömmade extremt varm luft upp över landet och för Norrlands och Svealands del är den 2-4 december de varmaste decemberdagarna som observerats. Svealandsrekordet på 13,0° den 4 härrör från Norrtälje (Uppland). Lika varmt var det i Grängesberg (Västmanland) den 1 december 1914 men det värdet anses vara något osäkert.

 

Extremt varmt i Skåne julafton 1977

När det lackar mot jul vill de flesta ha en gnistrande vit jul. I Skåne händer det dock inte speciellt ofta att julen blir vit och den var definitivt väldigt grön på julaftons förmiddag 1977 då Simrishamn hade 13,7° som högst. Värmens utbredning var dock kortvarig och lokal i den östra delen av Skåne. I övrigt så är det den 4-5 december 1953 och den 5-6 december 2006 som de högsta temperaturerna i Götaland uppmätts.

 

Extremt kallt i Götaland december 1915

December 1915 var extremt kall i stora delar av Sverige. Torsdagen den 23 december hade flera stationer i Götaland 30-35 grader kallt. Rekordvärdet på -35,0° innehas av Klagstorp i Västergötland. Sedan 1961 har det hänt en gång att en station i Götaland haft under -30 grader i december vilket skedde den 21 december 1996 då köldhålet Horn i södra Östergötland rapporterade -30,3°.

 

Som så ofta när det gäller köldrekorden i Svealand så återfinns de i norra Dalarna. Decemberrekordet är inget undantag från den regeln. Den 27 december 1887 uppmättes -45,0° i Särna.

 

Det generellt sett kallaste dygn som observerats i Norrland vid en reguljär SMHI-station är den 30 december 1978 då Hemavan i södra Lappland uppmätte -48,9°.