Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 december, 2013

Snögenererad dimma

De senaste dagarnas busväder över främst södra Sverige har gjort att det i dagsläget ligger snö över i stort sett hela landet. Se aktuell snödjupskarta. Varmare luft är dock på gång ifrån sydväst vilket syns tydligt i bilden här nedan. (Klicka på bilden för att få den större)

Prognostiserade temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd). Från vänster: Mån 9 dec kl 13, tis 10 dec kl 01, tis 10 dec kl 13 och sist ons 11 dec kl 01.

 

I bilden ovan har jag markerat gränserna +5 grader med röd linje, 0 grader med grön linje och -10 grader med blå linje. Vi ser alltså tydligt hur betydligt mildare luft är på gång in över hela Sverige med början i sydväst. Vad kan vi förvänta oss ska hända då sådan mild luft sveper in över ett snötäckt område?

Jo en mycket trolig utveckling för Götalands och Svealands del, som får in den allra mildaste luften, är att snön kommer börja smälta vilket gör att det bildas ett tunt lager vatten uppe på snön. Detta vatten börjar då att avdunsta till vattenånga. Eftersom vattentemperaturen i detta vatten är mycket nära 0 grader och därmed betydligt kallare än omgivande luft så kommer den avdunstade vattenångan kyla luften närmast marken så att den kondenserar och bildar moln. Och moln som gränsar till marken är inget annat än dimma.

Bilden nedan visar prognoserna för imorgon, tisdag 10 december klockan 07 och 13. Rödrutiga områden är prognostiserad dimma och som vi ser finns det stora sådana områden över södra Sverige när mildluften kommit in ordentligt. (Klicka på bilden för att få den större)

Prognoskartor för tisdag klockan 07 och tisdag klockan 13.

 

Jag vill även passa på att påminna Er om att Vi gärna tar emot väderrelaterade bilder från Er med förbehållet att Vi kan komma att publicera dem här på bloggen. Ni får gärna även skicka in synpunkter eller förslag på saker som Ni skulle vilja att Vi ska ta upp och skriva om. Adressen är: vaderleken@smhi.se