Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 december, 2013

Kvicksilvret frös i Nikkaluokta

De senaste dagarna har ett högtryck haft sitt centrum över norra Lappland vilket gett svaga vindar och klara områden där temperaturerna sjunkit. Att solen så här års aldrig når över horisonten i landets nordligaste del medför att vi här får en konstant avkylning nära marken om inte de atmosfäriska förhållandena ändras. Läs mer om detta i följande inlägg som vi tidigare skrivit här på bloggen. ”Temperaturskillnader”, ”Hur kan det bli så kallt?”.

Den gångna natten noterade Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen nytt säsongslägsta med hela -40,8 grader, vilket betyder att de som fortfarande har en gammal kvicksilvertermometer fick se den stanna vid -38,9 grader då kvicksilvret fryser. Att just Nikkaluokta ofta noterar landets lägsta temperatur under vinterhalvåret beror på dess läge. De två stora dalgångarna Visttasvaggi och Ladtjovaggi strålar samman just här och låter kall luft ”rinna” ner mot Nikkaluokta från högfjällsområdena kring Kebnekaise. Väl där, ligger den kalla luften kvar då byn ligger  vid stranden av sjön Paittasjärvi, vars stora, öppna, snötäckta yta medför att starka inversioner enkelt bildas.

Väderstationen i Nikkaluokta. Vy åt väster in i Ladtjovaggi och den södra delen av Kebnekaisemassivet.

 

Stora temperaturskillnader

Att kall luft är tyngre än varmare luft känner nog de flesta till och även i det avseendet så är Nikkaluokta en utmärkt plats att exemplifiera detta. Väderstationen i Nikkaluokta ligger på 467 meters höjd, endast 2 meter ovanför områdets lägsta nivå vilket är sjön Paittasjärvis yta på 465 meters höjd. Endast ca 18 km, fågelvägen, från Nikkaluokta ligger Tarfalas väderstation, vid Kebnekaisemassivet, på 1150 meters höjd. Trots att dessa båda stationer ligger nära varandra, uppvisar de oftast stora skillnader i temperaturen (se bild 2 nedan). Oftast just precis av ovan nämnda anledningar.

Att Tarfala ligger på 1150 meters höjd gör det lämpligt att visa en karta på temperaturen i 850hPa-nivån som motsvarar ungefär 1250 meters höjd. (Klicka på bilden för att se den större)

Bild 1: Analyserad temperatur på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) den 8 december klockan 01. Ljusblå områden på kartan har under -5 grader. Mörkblå områden, under -10 grader.

 

Vid Tarfala, som ligger vid den gröna pricken, är alltså temperaturen på 850hPa-nåvin mellan 9 och 10 minusgrader. I bilden nedan som visar rapporterade temperaturer ser vi hur väl temperaturen vid Tarfala stämmer överens med temperaturen från höjdkartan här ovanför. (Klicka på bilden nedan för att få den större)

Bild 2: Inrapporterade temperaturer från Nikkaluokta och Tarfala under delar av den gångna helgen. T=klockan 05 den 8 december.

 

Tarfala rapporterade i stort sett temperaturer mellan 9 och 15 minusgrader under hela perioden medan man i Nikkaluokta har haft, i princip, en konstant avkylning och närmade sig -40 grader under eftermiddagen igår, söndag 8 december.

Kallt på många håll i norr

Nu är det inte bara i Nikkaluokta som det varit rejält kallt de senaste dagarna. Flera platser har noterat under 35 minusgrader och den gångna natten hade man t.ex. -38 grader i Kiruna/Esrange vilket är den lägsta uppmätta temperaturen där sedan 2001 och den lägsta decembernoteringen sedan 1898. Dock ska man vara medveten om att stationen har flyttats ett antal gånger.