Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

4 december, 2013

Stormen Sven på ingång

Igår skrev Mattias ett första inlägg om det lågtryck som kommer beröra Sverige under torsdags- och fredagsdygnet. Nu hade jag tänkt att delge ytterligare information om vad vi har att vänta när lågtrycket, som nu fått namnet Sven, skakar om södra halvan av landet.

Storm till havs

När Sven når in med sitt centrum över västkusten under torsdagskvällen så kommer vinden vrida till nordvästlig och öka på rejält och vi har en klass 2-varning ute för storm, över 25 m/s, i medelvind från Skagerack till och med södra Östersjön. (Klicka på bilden för att se den större.)

Den prognostiserade medelvinden klockan 22, torsdag kväll. De röda områdena visar var medelvinden vid denna tidpunkt beräknas vara minst 25 m/s.

 

Även blåsigt över land

Det är inte bara till havs som det kommer bli rejält blåsigt. Även över land kommer vinden att vina runt husknutarna och värst ser det ut att bli i Skåne och Halland där vindbyarna väntas nå stormstyrka. I resterande delar av Götaland och även i stora delar av Svealand väntas byvindar på mellan 15-20 m/s, lokalt ännu lite högre. På bilderna nedan syns hur byvinden kommer variera när lågtrycket passerar österut över Sverige. (Klicka på bilderna för att få den större.)

Den prognostiserade byvinden klockan 19 torsdag kväll samt klockan 01 natt mot fredag och klockan 7 fredag morgon. Den roströda färgen visar stormstyrka.

 

Den prognostiserade byvinden klockan 13 och 19 på fredag samt klockan 01 natt mot lördag. Den roströda färgen visar stormstyrka.

 

Nederbörd och nederbördsform

När lågtrycket Sven närmar sig Sverige ökar den sydvästliga vinden och en varmfront för in regn och mild luft över Götaland. När regnet sedan når upp över Svealand så övergår det i snöfall till en början men eftersom lågtrycket pumpar upp mildare luft framför sig så övergår snöfallet i södra Svealand i regn under kvällen.

När sedan lågtrycket under natten passerar österut över norra Götaland så vrider vinden om till omkring nord och det blir då fritt fram för den kallare luften i norr att strömma söderut och nederbörden övergår åter i snöfall och det även i Götaland.

För att ge Er läsare en bättre bild av hur detta sker och förhoppningsvis även en förståelse för hur denna process sker så följer nedan ett antal bildsekvenser. (Klicka på bilderna för att se dem i ett större format.)

Den prognostiserade temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1250 meters höjd) för, från vänster, torsdag klockan 13, klockan 19, klockan 01 natt mot fredag och till sist klockan 07 fredag morgon. Den inritade gröna linjen markerar vart temperaturen är -5 grader på denna nivå. Här ser man tydligt hur mildare luft trycks norrut över Svealand framför lågtrycket och hur sedan den kallare luften sveper ner över Götaland i nordvindarna bakom lågtrycket när detta passerat österut.

Den prognostiserade nederbördsformen när Sven passerar över landet. I gröna områden faller nederbörden som regn och i de blå områdena faller nederbörden som snö. Jämför gärna med föregående bild och se hur väl nederbördsformen sammanfaller med hur mildare luft trycks upp framför lågtrycket och hur sedan den kalla luften sveper ner bakom lågtrycket. Tiderna syns ovanför respektive bild. Lägg till en timma för att få svensk normaltid.

De prognostiserade nederbördsmängderna i mm i smält form. Kan på ett ungefär översättas till lika många cm när nederbörden faller som snö. Den första bilden i serien visar de prognostiserade mängderna fram till och med torsdag klockan 19. Den andra bilden visar mängderna mellan torsdag klockan 19 och klockan 07 fredag morgon. Den sista bilden visar mängderna från klockan 07 fredag morgon och fram till och med fredag klockan 19.

 

Vi här på SMHI jobbar vidare för fullt för att ge Er bästa möjliga prognoser. Håll även koll på de aktuella varningarna!