Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 december, 2013

Extremt stort snödjup i norra Lapplandsfjällen

 

Stora delar av Sverige har barmark eller endast ett tunt snötäcke. Dock finns det ett lysande undantag, nämligen norra Lapplandsfjällen. Där har närmast vräkt ner snö den senaste tiden. Då temperaturen hållit sig under nollan praktiskt taget hela perioden har snötäcket kunnat byggas på rejält och inte packats ihop alltför mycket.

 

Idag, den 3 december, uppmättes hela 123 cm snö i Katterjåkk. Utifrån dagliga maximala snödjupsvärden för perioden 1905-2012 är detta det största snödjup som uppmätts så här tidigt på säsongen på minst 108 år. Det tidigare maxvärdet var 115 cm den 2 december 1983. December 1983 var för Katterjåkks del så pass extrem att samtliga dagliga maximala snödjupsvärden i december är från detta år. Katterjåkks rekordvärde för december månad är 157 cm uppmätt på nyårsafton 1983.

 

Det största snödjup vi känner till i december under perioden 1961-2012 är dock 162 cm uppmätt i Björkede i Jämtland den 30 december 1975. Återstår att se om snödjupet i Katterjåkk fortsätter att byggas på under resten av julmånaden…