Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 november, 2013

Lokalt rekordartade vindbyar i onsdags

Det oväder som i onsdags gjorde tusentals elabonnenter strömlösa i mellersta Norrland gav lokalt de kraftigaste vindbyar som registrerats sedan mer regelbundna mätningar av byvind inleddes i mitten av 1990-talet.

Vid Stora Sjöfallet uppmättes vindbyar på 43 m/s och en medelvind på 34 m/s. Det vill säga full orkan även i medelvind. Stora Sjöfallet är en fjällstation, som trots att den ligger i dalnivå, kan uppvisa mycket höga vindhastigheter. Det beror på att dalgången trängs ihop där.

Något absolut rekord för Stora Sjöfallet är det dock inte fråga om. Exempelvis den 5 december 2003 hade man där en medelvind på 38 m/s och vindbyar på 44 m/s.

 

Nytt rekord blev det däremot i Hallhåxåsen i norra Jämtland där vindbyar på 29 m/s registrerades klockan 13 i går den 27 november. Det överträffar det tidigare rekordet på 27 m/s i samband med ‘Hilde’ den 16 november i år. I samband med ‘Dagmar’ annandag jul 2011 var det vindbyar på 26 m/s där. Från Hallhåxåsen finns registreringar av byvind sedan december 1995.

 

Stationen i Hallhåxåsen i norra Jämtland där vindbyar på 29 m/s noterades i onsdags.. När den här bilden togs i juni 2005 var dock vädret betydligt lugnare och vackrare.