Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

26 november, 2013

Tropiska orkanen Lehar mot Indien

Östra Indien har den här hösten drabbats av två tropiska cykloner (Phailin i oktober samt Helen nu i november). Ytterligare en, Lehar, är nu på väg mot landet. För närvarande befinner sig Lehar väster om den indiska ögruppen Andamanerna där staden Port Blair fick 213 mm på 24 timmar den 24.

 

Lehar klassas just nu som en kategori 1 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan av det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center. De atmosfäriska och oceanografiska förhållandena är inte lika gynnsamma som de var för Phailin varför måttlig intensifiering väntas för Lehar. Dock är förhållandena tillräckliga för att Lehar ska kunna intensifieras till en kategori 2 – orkan, möjligen kategori 3 senare i veckan.

 

Prognosen för Lehar är att den kommer att dra in över dem delar av östra Indien där den tropiska stormen Helen drog in för en vecka sedan. Det kraftiga regnet från Helen gör att jordarna där nu är mättade vilket ökar risken för farliga översvämningar när Lehar drar in över land. Ett annat hot från Lehar är stormfloden då detta område är låglänt och tätbefolkat.

Prognoserad bana för Lehar. Vinden i knop där 1 knop motsvarar ca 0,5 m/s. Klicka för större bild. Källa: Joint Typhoon Warning Center.