Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

26 november, 2013

Blåsig torsdag

Under hösten har ett antal djupa lågtryck medfört riktigt busväder runt om i landet men det är väl främst två av dessa som sticker ut. Simone, som drabbade södra Sverige 28 oktober gav Danmark ett nytt vindrekord med 54 m/s i byvinden och genererade klass 3 varning i delar av västra Götaland. Hilde drabbade norra Sverige, främst Västerbottens län, den 16-17 november och gav Sverige ett nytt vindrekord. Mellan klockan 19 och 20 den 16 november registrerades en högsta medelvind på hela 47 m/s vid stationen Stekenjokk på lite drygt 1000 meters höjd i sydligaste Lapplandsfjällen, vilket alltså är ett nytt rekord. Läs gärna mer på följande länkar. Storm på gång, Simone-i hjärtat av SMHI, Blåsigt veckoslut, Hilde gav Sverige ett nytt vindrekord.

Nu är nästa djupa lågtryck på gång. Den här gången väntas det i huvudsak bli södra Norrland som berörs med mycket hårda vindbyar och i fjällen risk för storm, dvs. 25 m/s. Men även i övriga delar av landet blir första halvan av torsdagsdygnet en blåsig historia.

Prognostiserad byvind kl 07, torsdag morgon.

 

På bilden nedan ses den prognostiserade utvecklingen av byvinden under torsdagsdygnet och som vi ser så blir det ett blåsigt dygn i hela landet men kanske främst över södra Norrland som man får räkna med mycket hårda vindbyar och i delar av fjällkedjan risk för storm. Följ utvecklingen i våra prognoser samt varningar. (Klicka på bilden för att se den i ett större format)

Den prognostiserade byvinden under torsdagsdygnet. Från vänster med början för klockan 01 natt mot torsdag följt av klockan 07, klockan 13 och slutligen klockan 01 natt mot fredag.