Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

19 november, 2013

Dags för säsongens första snöfall i Götaland?

För nästan exakt en månad sedan, den 17:e-18:e oktober föll den första snön på många håll ända ner i södra Svealand. Bland annat fick flera ställen i Sörmland ett tillfälligt snötäcke på några centimeter under kvällen och natten till den 18:e. Sedan dess har vädret till stor del dominerats av lågtryck västerifrån vilket gjort att vintervädret hållit sig i den norra delen av landet. I Götaland väntar man fortfarande på säsongens första snöfall, men på en del håll kan väntan snart vara över.

Lågtryck från Polen

I morgon onsdag utvecklas ett lågtryck över norra Polen. Lågtrycket rör sig långsamt upp på Östersjön och väntas vid midnatt ha sitt centrum kring Öland. I samband med lågtrycket finns ett nederbördsområde som kommer att ta sig in över sydöstra Götaland i morgon på dagen för att sedan sprida sig till en stor del av Götaland framåt kvällen. Nederbörden börjar som regn, men när lågtrycket rör sig upp på Östersjön får vinden en allt mer nordlig komponent. Det gör att kallare luft kan föras ner norrifrån. Under sena kvällen och natten till torsdag är det mycket i prognosen som tyder på att en stor del av nederbörden faller som blötsnö, åtminstone på Sydsvenska höglandet. På torsdag morgon kan nog flera smålänningar och kanske även östgötar och västgötar vakna upp till vita gräsmattor.

Små prognosskillnader, stora konsekvenser

Prognosen för morgondagens lågtryck är fortfarande något osäker och för den som längtar efter snö finns en brasklapp. En liten förändring i lågtryckets utveckling och bana påverkar hur mycket och hur snabbt den kalla luftmassan tar sig ner över Götaland. Därför kan en till synes ganska liten förändring få stora konsekvenser när det gäller nederbördsformen i den aktuella situationen. Någon prognos har antytt att lågtrycket kanske går på en lite västligare bana och stannar upp på södra Östersjön. En sådan utveckling skulle innebära att det mesta av nederbörden faller som regn.

I kartan nedan visas två olika prognoser för torsdag morgon. Den ”röda” prognosen motsvarar den mildare varianten där nederbörden faller mest som regn medan den ”blåa” prognosen motsvarar den kallare varianten med snö på många håll i Götaland. På en översiktlig skala ser prognoserna lika ut, men notera skillnaden i lågtryckets placering och den skillnad i vindriktning och temperatur som det innebär i framför allt östra Götaland. Detta är ett exempel visar hur en ganska liten prognosskillnad på en övergripande skala kan få stora konsekvenser för vädret. Även om prognoserna skiljer sig åt en del så tyder det mesta just nu faktiskt på att säsongens första snö kommer att falla på många håll i inre Götaland under torsdagsdygnet.   

En jämförelse mellan två prognoser (temperatur, vind och lufttryck) för torsdag morgon. I den röda prognosen ligger lågtrycket och fronten lite västligare än i den blåa prognosen och det får till följd att det mesta av nederbörden i Götaland faller som regn istället för snö. I den blåa prognosen ligger lågtrycket längre åt nordost (mellan Öland och Gotland) och in över land har vinden vridit upp från nordost till nord eller nordväst.

En jämförelse mellan två prognoser (temperatur, vind och lufttryck) för torsdag morgon. I den röda prognosen ligger lågtrycket och fronten lite västligare än i den blåa prognosen och det får till följd att det mesta av nederbörden i Götaland faller som regn istället för snö. I den blåa prognosen ligger lågtrycket längre åt nordost (mellan Öland och Gotland) och in över land har vinden vridit upp från nordost till nord eller nordväst.