Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

5 november, 2013

Tropisk cyklon mot Vietnam, Kambodja, Thailand och Burma

Samtidigt som orkanen Haiyan samlar kraft öster om Filippinerna och väntas drabba både Filippinerna och senare Vietnam är en annan tropisk cyklon på väg mot södra Vietnam, Kambodja, Thailand och Burma. I nuläget klassas denna som ett tropiskt lågtryck men väntas under tisdag eftermiddag uppgraderas till den tropiska stormen Podul. Joint Typhoon Warning Centers senaste prognos pekar på att den förmenta Podul drar in över södra Vietnam under onsdagen och därefter rör sig vidare västerut över Kambodja, Thailand och södra Burma under onsdag-fredag.

 

Om Podul lyckas behålla en del av sin struktur i samband med passagen över land (en orkan som rör sig över land förlorar sin ”motor” – det varma havsvattnet och försvagas) finns en klar möjlighet att den kan återintensifieras över Bengaliska viken. Banan påminner i nuläget lite om den orkanen Phailin tog. Vad som händer med Podul efter att den passerat södra Asien får vi återkomma till.

 

Även om Podul endast väntas bringa måttliga vindar är det kraftiga regnet det primära hotet. I regnets spår följer risken för livshotande översvämningar och jordskred.

Prognos för den förmenta tropiska stormen Poduls bana. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Joint Typhoon Warning Center.