Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

5 november, 2013

Mycket farlig orkan väntas över Filippinerna

 Den tropiska orkanen Haiyan (kategori 1) som befinner sig öster om Filippinerna hämtar nu kraft från det mycket varma havsvattnet och väntas utvecklas till ett mycket farligt hot mot Filippinerna framåt tidiga fredagsdygnet. Anledningen till detta är varmt havsvatten som dessutom sträcker sig en bra bit ner i havet i kombination med gynnsamma atmosfäriska förhållanden. Det USA-baserade Joint Typhoon Warning Centers senaste prognos pekar på att Haiyan kommer att träffa mellersta Filippinerna som en kategori 4 – orkan på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan tidigt på fredag. Efter att orkanen snabbt passerat Filippinerna rör den sig raskt vidare mot Vietnam under viss försvagning dit den väntas framåt söndag.

Prognoserad bana för orkanen Haiyan. Vinden anges i knop. 1 knop motsvarar cirka 0,5 m/s. Tex är 125 knop ungefär 64,5 m/s. Klicka på bilden för förstoring. Källa: Joint Typhoon Warning Center.

Haiyan  – en ny kategori 5 – orkan?

Med tanke på de gynnsamma förhållandena för intensifiering är det inte förvånande om Haiyan intensifieras till en kategori 5 – orkan. Skulle detta ske blir det i så fall säsongens fjärde kategori 5 – orkan i västra Stilla havet. De tre tidigare orkanerna som nått denna imponerande kategori är Usagi, Francisco och Lekima.

 

Huvudstaden Manila i orkanens blickfång

I Haiyans prognoserade bana finns även den filippinska huvudstaden Manila i dess blickfång. Huruvida Manila träffas av orkanens ögonvägg där de mest intensiva vindarna finns är för tidigt att säga. Små förändringar i banan kan vara avgörande. Skulle Manila dock utsättas för orkanens fulla kraft väntas medelvindar på omkring 60 m/s.

 

Ymnigt regn, kraftig vind, svår stormflod och översvämningar väntas

Oavsett vilket är Haiyan redan nu ett allvarligt hot. För några dygn sedan passerade ett tropiskt lågtryck med betydande regnmängder över ett område som sannolikt kommer att utsättas för Haiyan. Därmed bör rimligtvis marken där vara mättad vilket i så fall ökar risken för svåra översvämningar och jordskred. Förutom ymnigt regn och kraftiga vindar väntas även ett par meter hög stormflod. Denna kan i extrema fall vara 10 meter hög. Den högsta stormflod som observerats i världen enligt WMO (World Meteorological Organization) var 13 m vilket inträffade 1899 i Bathurst Bay utanför Australiens nordöstra kust i samband med den intensiva tropisk orkanen Mahina.

 

Mycket aktiv period sen mitten av september

Med en mycket aktiv andra halva av orkansäsongen i västra Stilla havet (oktober var extremt aktiv med sju orkaner) kommer det att bli första gången sedan 2004 som mer än 27 tropiska cykloner (inkluderar tropiska stormar och tropiska orkaner) bildats här. 16 av de 27 har nått orkanstyrka. Normalvärdena för perioden 1981-2010 är 26 tropiska cykloner varav 16,5 når orkanstyrka.