Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 oktober, 2013

Stormen Simone drar in!

Klass 3 - varning är utfärdad för stora delar av västkusten. Klicka på bilden för förstoring.

Den rekordlånga period med stormfria dygn (594 stycken) som vi haft nu sedan den 12 mars 2012 kommer nu att ändas i eftermiddag när stormen Simone (dagens namn i almanackan) med full kraft drar in över västkusten. Stormen är av sådan kaliber att en klass 3 – varning är utfärdad för stora delar av västra Götaland vilket är den högsta varningsnivån (se figur nedan).

 

 

 

Full storm väntas med medelvindar på 25-30 m/s längs Kattegatt och längs Hallandskusten väntas byvinden nå orkanstyrka med upp mot 40 m/s. Gränsen för orkan går vid 32,7 m/s. Även in över land väntas mycket blåsigt väder med stormbyar över praktiskt taget hela västra Götaland. Simone väntas snabbt passera södra Sverige och dra bort mot Finland framåt tisdag förmiddag.

 

 

 

 

 

Utvecklingen av byvinden

De största stormskadorna som uppstår orsakas av byvinden. Figur 1-4 visar därför den senaste prognosen för byvinden för några utvalda tidpunkter idag.

Prognoserad byvind (m/s) klockan 14 den 28 oktober.

 

Prognoserad bvind i m/s klockan 18 den 28 oktober.

 

Prognoserad byvind i m/s klockan 19 den 28 oktober.

 

Prognoserad byvind i m/s klockan 00 den 29 oktober.

 

Simone lika kraftig som Gudrun och Per?

Med byvindhastigheter som kan nå upp till 40 m/s är det svårt att inte fundera på hur pass kraftig Simone är jämfört med stormarna Gudrun och Per. Det får vi återkomma till när ovädret väl har passerat och vi fått in data från våra mätstationer. Här nedan redovisas de högsta byvindarna för Gudrun och Per som drog fram i januari 2005 samt januari 2007.

Högsta uppmätta byvind m/s vid stormen Gudrun den 8-9 januari 2005 / stormen Per den 14 januari 2007 = XX/YY. Röda siffror = byvinden i Per minst lika stor som i Gudrun.