Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 oktober, 2013

Västra Stilla havet: Ny kategori 5 – orkan

Efter en mycket trög inledning av orkansäsongen i västra Stilla havet har orkanerna den senaste månaden radat upp sig. På de drygt fem veckor som förflutit har nio orkaner dykt upp varav de fem senaste alla utvecklats till major hurricanes (kategori 3-5). Av dessa har så här långt tre (Usagi, Francisco och Lekima) nått Saffir-Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5.

 

Lekima som just nu befinner sig ute över öppet hav blev den tredje orkanen då USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC) uppgraderade orkanen till kategori 5 under tisdagskvällen. Då hade Lekima gått från att vara en minimal kategori 1 – orkan till kategori 5 på 24 timmar. Lekima väntas inte utgöra något hot mot några mer tätbebodda områden.

 

Francisco missar Japan

Orkanen Francisco som under helgen blev årets andra orkan i västra Stilla havet att nå kategori 5 har nu försvagats och väntas dessutom röra sig på en ostligare bana än vad som prognoserades i förra veckan. Därmed väntas nu Francisco missa östra Japan.

 

Östra Stilla havet: Skyfall över Mexiko i orkanen Raymonds spår

I östra Stilla havet utvecklades orkanen Raymond till årets första ”major hurricane” då den nådde kategori 3 på Saffir-Simpsonskalan. Att säsongens första major hurricane bildas först i oktober i östra Stilla havet är ovanligt sent. Normalt sett bildas säsongens första major hurricane den 19 juli. Sedan 1970 då tillförlitlig statistik finns för östra Stilla havet är det bara åren 1970, 1977 och 2003 som inte en enda major hurricane dykt upp där. Raymond försvagas nu sakta och väntas röra sig västerut, bort från Mexiko där delstaten Guerrero fått stora mängder regn de senaste dygnen till följd av Raymond. Guerrero drabbades i september av stora mängder regn i samband med orkanen Manuels framfart.

 

Atlanten: Svag Lorenzo över Atlanten

Ytterligare en av orkansäsongen 2013 års svaga tropiska stormar har bildats på Atlanten. Stormen, namngiven Lorenzo, befinner sig ute över öppet hav och väntas inom något dygn lugnt och stilla nedgraderas till ett tropiskt lågtryck.

 

Till sist, ett sammanfattande inlägg om orkanen Phailin som drog in över nordöstra Indien kommer att dyka upp här inom den närmaste veckan. I det inlägget kommer även en del begrepp att redas ut.