Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 oktober, 2013

Vintern avancerar söderut men kanske sommar in i november

Kall luft har rört sig ner över Norrland med flera minusgrader även dagtid. I delar av Svealand fick man även se säsongens första snöfall. Det här kalla vädret väntas hålla i sig flera dygn framöver. Därmed kommer den meteorologiska vintern att erövra en stor del av Norrland. Men oktober är ofta en månad då Sverige är indelat i tre årstider, vinter, höst och sommar.

 

Ja, faktiskt så håller sommaren meteorologiskt sett fortfarande stånd i Götalands kustnära områden. Samtidigt som den kalla luften kommer att täcka Norrland drygt en vecka framåt så kommer mild luft från kontinenten att strömma upp över Götaland med dagstemperaturer på drygt 10 grader, lokalt 15. Den här milda luften är ganska aggressiv varför det finns en viss chans att den meteorologiska sommaren lyckas hänga kvar in i november. Men mildluften ger även välbehövligt regn till de torkdrabbade områdena i Götaland. Samtidigt väntas det blåsigt väder med ihållande sydvästvindar.

 

Idag, den 18 oktober, finns det totalt 10 stationer i Götaland där det fortfarande är sommar.

 

Väderöarna – Bohuslän

Måseskär – Bohuslän

Nidingen – Halland

Hallands Väderö – Skåne

Falsterbo – Skåne

Skillinge – Skåne

Hanö – Blekinge

Utklippan – Blekinge

Ölands norra udde – Öland (får troligen höst den 15/10)

Fårösund – Gotland (får troligen höst den 15/10)

 

Ja, så ser alltså läget ut för sommaren… Vinterns framfart samt den meteorologiska sommarens sista suck följer ni på årstidskartan.